Κοσμος

Η Ιταλία κατέσχεσε μέγα-γιοτ που φέρεται να ανήκει στον Πούτιν

Εκτιμάται ότι αξίζει 650 με 700 εκατ. δολάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πολυτελής θαλαμηγός Schehezerade (πηγή: New York Times / Tom van Oossanen)
Η πολυτελής θαλαμηγός Schehezerade (πηγή: New York Times / Tom van Oossanen)

Την Παρασκευή η Ιταλική Κυβέρνηση και το Ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών κατέσχεσαν το γιοτ Scheherazade “που φέρει σημαία των Νήσων Κέιμαν.

Το «Σεχραζάτ», το υπερπολυτελές γιοτ που φημολογείται ότι ανήκει στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατασχέθηκε από τις ιταλικές Αρχές. 

Η Κυβερνητική νότα υπογραμμίζει λοιπόν πως οι έρευνες που διεξήχθησαν από Ειδική Μονάδα της Guardia di Finanza (Οικονομικού Εγκλήματος) υπογράμμισαν την παρουσία «σημαντικών οικονομικών και επιχειρηματικών διασυνδέσεων του φερόμενου ιδιοκτήτη του σκάφους Scheherazade με σημαντικά μέλη της Ρωσικής Κυβέρνησης» και με άλλα άτομα που περιλαμβάνονται στην λίστα (ολιγαρχών) για τους οποίους προβλέπονται κυρώσεις, γεγονός που οδήγησε στην προσωρινή κατάσχεση του σκάφους. Η αστυνομία κατέσχεσε τα έγγραφα ιδιοκτησίας από τον βρετανό καπετάνιο του γιοτ.

Ο καπετάνιος του πλοίου, Γκάι Μπένετ-Πιρς, Βρετανός υπήκοος, αρνήθηκε ότι ο Πούτιν κατείχε ή είχε πάει ποτέ στο γιοτ. «Δεν τον έχω δει ποτέ. Δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ», είπε. Πρόσθεσε, σε τηλεφωνική συνέντευξη στους NYT από το γιοτ, ότι ο ιδιοκτήτης του δεν ήταν σε καμία λίστα κυρώσεων. Δεν απέκλεισε το άτομο να είναι Ρώσος, αλλά αρνήθηκε να πει περισσότερα για την ταυτότητα του ιδιοκτήτη, επικαλούμενος μια «συμφωνία εχεμύθειας».

Σημειώνεται δε πως η Ιταλική Κυβέρνηση δεν διευκρινίζει το όνομα του ιδιοκτήτη της υπερ θαλαμηγού.

Σύμφωνα και με το bbc, το μυστήριο γύρω από το ποιος είναι ο κάτοχός του, ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, όταν η οικονομική αστυνομία της Καράρα επιβιβάστηκε στο γιοτ στο πλαίσιο έρευνας μετά τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Οι New York Times είχαν αναφέρει αυτήν την εβδομάδα ότι το σκάφος είχε καθελκυστεί για πρώτη φορά την Τρίτη μετά από μήνες σε δεξαμενή. Τα μέλη του πληρώματος είχαν παρατηρηθεί να το φορτώνουν βιαστικά, ενώ αυτό είχε επίσης ανεφοδιαστεί με καύσιμα την προηγούμενη εβδομάδα. 

Scheherazade: Το σούπερ γιοτ του Πούτιν;

Το γιοτ, που εκτιμάται από τον ιστότοπο SuperYachtFan ότι κοστίζει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια, έχει δύο καταστρώματα ελικοπτέρων και είναι γεμάτο με δορυφορικούς θόλους. Στο εσωτερικό, οι φωτογραφίες που παρέχονται από ένα πρώην μέλος του πληρώματος δείχνουν μια πισίνα με αναδιπλούμενο κάλυμμα που μετατρέπεται σε πίστα χορού. Στη συνέχεια, υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και επιχρυσωμένα φωτιστικά στα μπάνια.

Δεδομένου ότι στον σπάνιο κόσμο των μεγαλύτερων σούπερ γιοτ (μόλις έχουν μήκος τουλάχιστον 140 μέτρα ή 459 πόδια), το συγκεκριμένο είναι το μόνο που ο ιδιοκτήτης δεν έχει αναγνωριστεί δημόσια. Αυτό έχει υποκινήσει τις εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι ένας δισεκατομμυριούχος της Μέσης Ανατολής, ένας Ρώσος ολιγάρχης - ακόμα και ο Πούτιν.

SCHEHERAZADE 140m Superyacht, Is this Putin's Yacht??

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ