Κοσμος

Ουκρανία: Η Μόσχα λέει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

«Οι πυρηνικές απειλές πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ΄όψιν», εκτιμά η Αναλένα Μπέρμποκ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Η Μόσχα λέει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
Ουκρανία: Η Μόσχα λέει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα © Stringer / EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ρωσία: Η Μόσχα λέει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξέι Ζάιτσεφ.

Ο Ζάιτσεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία --ένας κίνδυνος τον οποίο έχουν συζητήσει δημόσια Δυτικοί αξιωματούχοι-- δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε στις 14 Απριλίου πως, με δεδομένες τις ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, «κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος».

Εξάλλου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ανέφερε επίσης πως η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, ένα Su-25 και ένα MiG-29, στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ.

Ουκρανία: Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ΄όψιν, εκτιμά η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ

Την ίδια ώρα, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι οι απειλές από τον ρώσο πρόεδρο για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων «πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά υπ' όψιν σε περίοδο ενός θερμού πολέμου».

«Μια πυρηνική δύναμη διεξάγει έναν βάναυσο επιθετικό πόλεμο στην πόρτα μας. Αν αυτό κάποιον δεν τον τρομάζει, τότε είτε λέει ψέματα είτε δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο και εξέφρασε την κατανόησή της για την ανησυχία των πολιτών «μιας χώρας η οποία μπόρεσε για τόσο καιρό να ζήσει ειρηνικά». Δεν είναι διαφορετικό για μένα, παραδέχθηκε η υπουργός και επισήμανε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει παραβιάσει κάθε συμφωνία ή συνθήκη στην οποία είχαμε καταλήξει στην Ευρώπη προκειμένου να ζούμε σε ειρήνη.

Αναφερόμενη στην απόφαση για παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε ότι, «ως κυβέρνηση, έχουμε όμως χρέος να μην αποφασίζουμε με βάση τις φωνές από έξω, αλλά στη βάση της ευθύνης για το μέλλον της χώρας μας». «Σε αυτή την ευθύνη», συνέχισε, «περιλαμβάνεται και η συμπαράσταση στην Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή ασφάλεια - ακόμη και αν και για εμένα κάποιες αποφάσεις δεν είναι εύκολες».

Στη συνέντευξη η κα Μπέρμποκ ερωτάται ακόμη για τη θέση που πρόκειται να αναλάβει ο σύζυγός της στην εταιρία συμβούλων επικοινωνίας MSL, απόφαση την οποία η οργάνωση Lobbycontrol χαρακτήρισε «προβληματική», καθώς η εταιρία εργάζεται συχνά για ξένες κυβερνήσεις και ενδεχομένως διαφημίζεται στο εξωτερικό με τον σύζυγο της υπουργού Εξωτερικών.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας ο σύζυγός μου έμεινε στο σπίτι για να φροντίσει τα δύο παιδιά μας. Τώρα επιστρέφει στην εργασία του με μερική απασχόληση. Και φροντίσαμε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων», απάντησε η υπουργός Εξωτερικών.

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να αποφύγει τις διώξεις για εγκλήματα πολέμου επειδή επισίει την πυρηνική απειλή

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θεωρεί ότι μπορεί να αποφύγει τις διώξεις για εγκλήματα πολέμου επειδή επισίει την απειλή της πυρηνικής επίθεσης.

«Δεν πιστεύουν ότι μπορούν να καταστούν υπόλογοι για εγκλήματα πολέμου, επειδή έχουν τη δύναμη του πυρηνικού κράτους», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, στη δεξαμενή σκέψης του βρετανικού Chatham House.

«Αυτή είναι η 72η ημέρα πολέμου και δεν μπορούμε να δούμε το τέλος του ακόμα και δεν μπορούμε να διακρίνουμε καμία προθυμία της ρωσικής πλευράς να τον τερματίσει», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ