Κοσμος

Αντώνης Σύκαρης: Νέα αποστολή για τη μεταφορά της σορού του ορειβάτη

Ο Αντώνης Σύκαρης πέθανε στις 12 Απριλίου σε ύψος 7.400 μέτρων στο βουνό Νταουλαγκίρι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο σπουδαίος Έλληνας ορειβάτης, Αντώνης Σύκαρης
Αντώνης Σύκαρης © Facebook / Antonis Sykaris - Greek Alpinist

Αντώνης Σύκαρης: Αποστολή επιχειρεί τη μεταφορά της σορού του - Πέθανε στο όρος Νταουλαγκίρι των Ιμαλαΐων

Νέα αποστολή έχει ξεκινήσει προκειμένου να μεταφέρει τη σορό του Αντώνη Σύκαρη, που πέθανε στις 12 Απριλίου στο όρος Νταουλαγκίρι των Ιμαλαΐων, σε σημείο όπου θα μπορέσει να προσεγγίσει ελικόπτερο, έτσι ώστε να γίνει ο επαναπατρισμός και η ταφή του ορειβάτη στην Ελλάδα. 

Οι προηγούμενες επιχειρήσεις δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα, αφού δεν βοηθούσαν οι καιρικές συνθήκες στο όρος. Στη σελίδα του Αντώνη Σύκαρη στο Facebook, αναφέρεται ότι «αποστολή 5 ορειβατών - sherpas με στόχο την προσέγγιση του σημείου όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται το σώμα του, ξεκίνησε προχθές Δευτέρα 2 Μαΐου από το base camp του Dhaulagiri και βρίσκεται μέχρι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη». 

«Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν μετά τη 12η Απριλίου στο Daulagiri, ματαίωσαν τις προσπάθειες περισυλλογής του σώματος του Αντώνη από το βουνό.
Ωστόσο, ένα άνοιγμα του καιρού, μας δίνει την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να γίνει πλέον εφικτή η μεταφορά του σώματος του σε ένα σημείο του βουνού που θα επιτρέπει την προσέγγιση από ελικόπτερο, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία επαναπατρισμού», αναφέρεται ακόμη στη σελίδα του Αντώνη Σύκαρη στο Facebook, την οποία διαχειρίζονται συγγενείς του. 

 

 

Ο Αντώνης Σύκαρης πέθανε τα ξημερώματα της 12ης Απριλίου 2022 σε ύψος 7.400 μέτρων στο βουνό Νταουλαγκίρι στο Νεπάλ.

Ποιος ήταν ο Αντώνης Σύκαρης

Ο Αντώνης Σύκαρης γεννήθηκε τον Μάιο του 1962. Το 1976 ίδρυσε την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών «ΣΥΚΑΡΗΣ», με 28 σημεία πώλησης, 400 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών 60 εκ. ευρώ, της οποίας μέχρι το 2006 παρέμεινε ιδιοκτήτης. Από το 2006 είναι CEO της εταιρείας ΑΛΠΙ Α.Ε, με δραστηριότητες – Real Estate, Self Storages, Student Residences, Energy Production. Από το 1991 ήταν μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης ΕΟΟΑ.

Ήταν αθλητής της κορυφαίας εταιρείας Marmot, της Marmot Mountain Europe, μέλος της Team Garmin Greece, μέλος του Team 100 Mentors και του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ. Ήταν ομιλητής (Inspirational- Motivational Speaker) σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο Tedx, καθώς και πρεσβευτής καλής θέλησης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου.

«Αφιερώνω την κορυφή στους Έλληνες» - Αντώνης Συκάρης: Το ημερολόγιο των τελευταίων ημερών

Ήταν ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει 5 από τις 14 οκτάρες κορυφές της γης του κορυφαίου ορειβατικού project Grand slam:

  • Everest 8.848m
  • Kangchenjunga 8.586m
  • Manaslu 8.163m
  • Lhotse 8.516m
  • Annapurna 8.091m
  • My 5peaks 8.000m

Συμμετείχε ως μοναδικός Έλληνας στη διεθνή χειμερινή αποστολή 2020/21 στο Κ2, 8.611m (7.450μ)

Αντώνης Σύκαρης: Είχε ανέβει με επιτυχία 169 κορυφές στο εξωτερικό

Ο Αντώνης Συκάρης είχε ανέβει με επιτυχία 169 κορυφές στο εξωτερικό, πραγματοποίησε 65 ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες του κόσμου (Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία Τανζανία. Ορεινά συγκροτήματα: Άλπεις, Άνδεις, Ιμαλάια, Καρακορούμ, Canadian Rocky Mountains, Παμίρ) χωρίς να σταματήσει να χαίρεται τις στιγμές στα ψηλά.

My 5peaks 8.000m

«Όταν αγαπάς κάτι και αφοσιώνεσαι σε αυτό, η αφοσίωση θα σου φέρει τη λύση. Αν αφοσιωθείς, ακόμα και τις τέλειες δεξιότητες να μην έχεις, θα τις αποκτήσεις και η ίδια η ζωή θα σου δώσει τις λύσεις» είχε δηλώσει στην KΡΗΤΗ TV ο Αντώνης Σύκαρης σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις. 

«Είναι μια πρόκληση για πολλούς ορειβάτες αυτό. Έχω κάνει απόπειρες να ανέβω σε δέκα κορυφές άνω των 10.000 μέτρων και έχω πετύχει τις πέντε. Όταν αγαπάς κάτι και αφοσιώνεσαι σε αυτό. η αφοσίωση θα σου φέρει τη λύση. Αν αφοσιωθείς, ακόμα και τις τέλειες δεξιότητες να μην έχεις, θα τις αποκτήσεις και η ιδιά η ζωή θα σου δώσει τα εφόδια» είχε επισημάνει ο Έλληνας ορειβάτης.

Η πιο δύσκολη στιγμή που είχε αντιμετωπίσει, όπως ανέφερε ο ίδιος πριν το τραγικό συμβάν, ήταν πέρυσι τον χειμώνα. «Πήγαμε 22 ορειβάτες από όλο το κόσμο στην κορφή Κ2. Πέντε από εμάς, σκοτωθήκαν κατά την ορειβασία, ήταν συγκλονιστικό» δήλωσε ο Αντώνης Συκάρης.

Η τελευταία του αποστολή ήταν η ανάβαση στην 8η ψηλότερη κορυφή του κόσμου, την οποία οι Έλληνες ορειβάτες αποκαλούν «βουνό των Ελλήνων», αφού είχαν γίνει συνολικά μέχρι σήμερα, 5 ελληνικές προσπάθειες, χωρίς επιτυχία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ