Κοσμος

Ο Ντράγκι ζητά να τεθεί τέλος στην αναγκαιότητα ομοφωνίας στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ

«Χρειαζόμαστε έναν πραγματικό φεντεραλισμό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντράγκι: Ζήτησε μεταρρύθμιση των Συνθηκών της Ε.Ε. – Να τερματιστεί η ανάγκη ομοφωνίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής
Ο Μάριο Ντράγκι © EPA Pool

Ντράγκι: Ζήτησε μεταρρύθμιση των Συνθηκών της Ε.Ε. – Να τερματιστεί η ανάγκη ομοφωνίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού ζήτησε να εγκαταλειφθεί η αρχή της ομοφωνίας σε αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, με δεδομένες τις νέες προκλήσεις στο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε την αρχή της ομοφωνίας, που οδηγεί στην λογική αντιμαχόμενων βέτο και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων που θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία» τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. «Μια Ευρώπη ικανή να λαμβάνει έγκαιρες αποφάσεις είναι μια Ευρώπη που είναι πιο αξιόπιστη προς τους πολίτες της και προς όλο τον κόσμο» ξεκαθάρισε προς τους ευρωβουλευτές. 

Σημειώνεται ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας (2009) επιτρέπει στα κράτη μέλη να λαμβάνουν αποφάσεις κατά πλειοψηφία για αρκετά ζητήματα, όμως θέματα υψηλής σημασίας ή ευαισθησίας όπως η κοινωνική προστασία, τα φορολογικά, η εισδοχή νέων μελών στην Ε.Ε. και ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής απαιτούν ομόφωνη απόφαση από το συμβούλιο.

Για παράδειγμα, η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει τις κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού πετρελαίου και αερίου, ενώ εξαίρεση ζητεί και η Σλοβακία από το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου που ενδέχεται να συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Οι δυο αρνήσεις αυτές μπλοκάρουν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. 

Εντούτοις, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε την αναγκαιότητα για μια μετάβαση προς ένα μοντέλο πιο δίκαιο και βιώσιμο, αλλά για αυτό «χρειαζόμαστε έναν πραγματικό φεντεραλισμό».

Η αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών αξιών, που έχει «προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», υπογραμμίζει ακριβώς την αναγκαιότητα υπεράσπισής τους, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι, ο οποίος εν μέσω χειροκροτημάτων καταδίκασε την «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μαριούπολη και στην Μπούτσα», επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία. Άλλωστε, τόνισε, «πάντα η ΕΕ προέτασσε το κράτος δικαίου, και  διπλωματία ήταν μέσο λύσης των διακρατικών ζητημάτων».

Ο Ντράγκι επεσήμανε επιπλέον πως οι εθνικοί προϋπολογισμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κόστος που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των κυρώσεων. «Αναφέρομαι σε μέτρα για την μείωση των λογαριασμών (ρεύματος), αλλά και προσωρινά μέτρα στήριξης για τους χαμηλόμισθους, όπως για παράδειγμα φοροαπαλλαγές». Ξεκαθάρισε δε, πως απαιτούνται άμεσες αποφάσεις. «Χρειαζόμαστε δυναμικές και άμεσες αποφάσεις» ξεκινώντας από την επόμενη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών (στα τέλη Μαΐου).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ