Κοσμος

Ο Πούτιν συμφωνεί να αποχωρήσουν άμαχοι από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη

Με τη συνδρομή του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη
Το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη © EPA/SERGEY VAGANOV

Ο Πούτιν συμφώνησε να φύγουν άμαχοι από το εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη στη συνάντηση που είχε με τον Γκουτέρες. Ο ρόλος ΟΗΕ και Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε «επί της αρχής» για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, στη Μαριούπολη, με τη συνδρομή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Θα ακολουθήσουν συζητήσεις μεταξύ του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν φέρεται να εξέφρασε στον Γκουτέρες την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

Νωρίτερα ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών είχε καλέσει τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.

Ζελένσκι: Όταν ο ρωσικός στρατός μπήκε στο Τσερνόμπιλ, βρεθήκαμε στο χείλος της καταστροφής

Εν τω μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι στην αρχή της ρωσικής εισβολής έφερε τον κόσμο «στο χείλος της καταστροφής» με την κατάληψη του σταθμού του Τσερνόμπιλ (σ.σ. όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία).

«Ο κόσμος βρέθηκε εκ νέου στο χείλος της καταστροφής, γιατί για τον ρωσικό στρατό η περιοχή και ο σταθμός του Τσερνόμπιλ ήταν σαν οποιοδήποτε έδαφος για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων» είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

Από τη μεριά του ο Γκρόσι δήλωσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας συμφώνησε να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση στην επισκευή των ζημιών του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.

«Είναι εμφανές ότι υπάρχουν ζημιές και τις αξιολογούμε» δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στο Τσερνόμπιλ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ