Κοσμος

Επεισόδια και συλλήψεις στη Σουηδία για ακροδεξιά οργάνωση που καίει το Κοράνι (βίντεο)

Αντιδράσεις από αραβικά κράτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επεισόδια στη Σουηδία κατά ακροδεξιάς οργάνωσης
Επεισόδια στη Σουηδία κατά ακροδεξιάς οργάνωσης © EPA/JOHAN NILSSON

Βίαια επεισόδια στη Σουηδία, με την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις. Διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για ακροδεξιά οργάνωση που καίει το Κοράνι σε συνοικίες.

Στη Σουηδία 26 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Κυριακή (17.04) ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για μια συγκέντρωση ακροδεξιάς οργάνωσης που ήθελε να κάψει το Κοράνι.

«Η νύχτα ήταν ήρεμη μετά τις χθεσινές ταραχές στο Νάβεσταντ (στην πόλη Νόρσεπινγκ, στη νοτιοδυτική Σουηδία)», μια συνοικία όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, ανακοίνωσε η αστυνομία. Και πρόσθεσε: «Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 8 ανθρώπους ως υπόπτους για συμμετοχή στις βίαιες ταραχές».

Στη γειτονική πόλη Λίνκεπινγκ, όπου επίσης σημειώθηκαν επεισόδια, συνελήφθησαν 18 άνθρωποι. Στις δύο πόλεις ξέσπασαν επεισόδια την Κυριακή για δεύτερη φορά σε τέσσερις ημέρες.

Επεισόδια στη Σουηδία σε διαμαρτυρία για την ακροδεξιά οργάνωση «Σκληρή Γραμμή» - Τρεις τραυματίες

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την περασμένη Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 οι διαδηλωτές διαμαρτυθήκαν κατά συγκέντρωσης του αντιμεταναστευτικού, αντιμουσουλμανικού κινήματος «Σκληρή Γραμμή», στο οποίο επικεφαλής είναι ο Δανο-Σουηδός Ράσμους Παλουντάν.

Στο Νόρσεπινγκ η αστυνομία έριξε προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι από σφαίρες που εξοστρακίστηκαν.

Ο Παλουντάν, που έχει καταδικαστεί στη Δανία για ρατσιστικές ύβρεις και σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις σουηδικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες «περιοδεία» στη χώρα, πηγαίνοντας σε συνοικίες με μουσουλμανικό πληθυσμό για να κάψει το Κοράνι.

Sweden riots: Far-right group's plans to burn Koran spark riots in several cities

Αραβικές χώρες καταδικάζουν τον ακροδεξιό Παλουντάν στη Σουηδία που καίει το Κοράνι

Στο Μάλμε, όπου έκαψε ένα Κοράνι το Σάββατο, επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα για δεύτερη συνεχή ημέρα, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά και σε ένα σχολείο. Οι συγκεντρώσεις του Παλουντάν, στις οποίες καίει το Κοράνι, προκάλεσαν την αντίδραση αραβικών χωρών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον Σουηδό επιτετραμμένο στη Βαγδάτη για να διαμαρτυρηθεί, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «προκλητική ενέργεια για τους μουσουλμάνους και προσβλητική για τα ιερά τους».

Η Σαουδική Αραβία επίσης «καταδίκασε τις ενέργειες κάποιων ακραίων στη Σουηδία και τις προκλήσεις τους εναντίον των μουσουλμάνων», όπως μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας SPA.

Riots ERUPT in Sweden Ahead of Extremist Rally

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ