Κοσμος

Ψυχρότητα στις σχέσεις Βερολίνου - Κιέβου εν μέσω πολέμου λόγω Σταϊνμάιερ

«Απαράμιλλη (μη) διπλωματική προσβολή» κάνουν λόγο οι Γερμάνοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ο Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ
O Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ © EPA Pool

Γερμανοί πολιτικοί αντέδρασαν με ενόχληση στην άρνηση της ηγεσίας της Ουκρανίας να υποδεχθεί τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Κίεβο.

Ο κ. Σταϊνμάιερ ήθελε να ταξιδέψει στο Κίεβο χθες Τετάρτη, μαζί με ηγέτες κρατών της Βαλτικής, για να εκφράσει την υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή από την 24η Φεβρουαρίου. Όμως ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, βετεράνος της γερμανικής πολιτικής, επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών, αποκάλυψε προχθές Τρίτη πως ενημερώθηκε ότι θεωρείται «ανεπιθύμητος» στο Κίεβο και η ουκρανική πλευρά ξεκαθάρισε αργότερα πως προτιμά να υποδεχθεί τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Τόσο ο κ. Σταϊνμάιερ, όσο και ο κ. Σολτς ανήκουν στους σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Χθες Τετάρτη το βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως το Βερολίνο ουδέποτε ενημέρωσε επίσημα πως σχεδιαζόταν τέτοιο ταξίδι. «Εγώ ως πρόεδρος και το γραφείο μου ουδέποτε λάβαμε επίσημη ενημέρωση ή αίτημα από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο ή τις υπηρεσίες του σχετικά με επίσκεψη στην Ουκρανία», είπε ο κ. Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Το επεισόδιο έχει φόντο τις αντεγκλήσεις του Βερολίνου και του Κιέβου σχετικά με τη γερμανική υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσάπτει σε αυτή της Γερμανίας πολλά και διάφορα: υποχωρητικότητα έναντι της Ρωσίας ενόψει του ξεσπάσματος του πολέμου, καθυστέρηση στην παράδοση βαρέων όπλων που ζητούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθυστέρηση στην επιβολή εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.

Ενοχλημένος ο Καγκελάριος Σολτς

«Εκνευριστικό» χαρακτήρισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το γεγονός πως δεν έγινε δεκτή η επιθυμία του Γερμανού προέδρου, Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ, να επισκεφθεί την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν έχει άμεσα σχέδια να επισκεφθεί το Κίεβο.

«Ο πρόεδρος θα ήθελε να πάει στην Ουκρανία», είπε ο κ. Σολτς στο δημόσιο ραδιόφωνο RBB. «Θα ήταν καλό να τον δεχθούν. Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω. Είναι λίγο εκνευριστικό, πρέπει να είσαι ευγενικός με αυτό».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος σχεδιάζει να επισκεφθεί το Κίεβο, είπε ότι είναι σε τακτική επικοινωνία με τον Ζελένσκι περισσότερο ίσως από κάθε άλλο δυτικό πολιτικό.

Πολιτικός αναβρασμός στη Γερμανία

Στους κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς κύκλους του Βερολίνου επικρατεί πολιτικός αναβρασμός, μετά την είδηση ότι ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είναι persona non grata για το Κίεβο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Το μάθαμε όταν ήμασταν ήδη στην Ουκρανία. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ειδικά τώρα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τον διάλογο. Έχω απογοητευθεί με την απορριψή του διαλόγου. Δεν δικαιολογείται μια τέτοια στάση απέναντι στον πρόεδρό μας», ανέφερε στο Spiegel ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Ροτ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της Μπούντεσταγκ από την πόλη Λβιβ του Κιέβου,  όπου βρέθηκε μαζί με άλλους δύο προέδρους επιτροπών του γερμανικού κοινοβουλίου για επαφές με Ουκρανούς βουλευτές.

Τι υποστηρίζει η Ουκρανία

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην γίνει δεκτός ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, το αξίωμα του οποίου έχει κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά το Κίεβο να προσκαλέσει τον καγκελάριο Σολτς. «Ο πρόεδρός μας αναμένει (στο Κίεβο) τον καγκελάριο, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν άμεσες, χειροπιαστές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Αρεστόβιτς στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες Τετάρτη.

Στο μεταξύ χθες βράδυ ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο απηύθυνε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής ανοιχτή πρόκληση για το Κίεβο στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτος, εάν φυσικά δεν πάει με άδεια χέρια, αλλά με προσφορά βαρέως οπλισμού. «Γι’ αυτό θα χαρεί ιδιαιτέρως ο πρόεδρος της χώρας μου (Βολοντίμιρ Ζελένσκι)», ανέφερε ο Αντρίι Μέλνικ στο τηλεοπτικό δίκτυο ProSieben.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ