Κοσμος

Χρ. Ροζάκης: Πολύ δύσκολο να δικαστεί ο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου

Πολλές χώρες έχουν ωστόσο αρχίσει να συλλέγουν στοιχεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρ. Ροζάκης: Πολύ δύσκολο να δικαστεί ο ίδιος ο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/THIBAULT CAMUS

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης εκτιμά ότι είναι δύσκολο να δικαστεί ο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου.

Σε ένα ζήτημα που τίθεται και συζητείται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα μετά τις σφαγές στην Μπούκα, αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης.

«Ενώ υπάρχει δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης να δικάζει άτομα, τα οποία είναι υπεύθυνα για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή και τον Πούτιν ενδεχομένως, εκεί ωστόσο υπάρχει το εμπόδιο ούτε η Ρωσική Ομοσπονδία ούτε η Ουκρανία είναι συμβαλλόμενα μέρη αυτής της Σύμβασης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να προσφύγει κανείς εναντίον του κ. Πούτιν» εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Από την άλλη, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ήδη εξετάσει το θέμα της πιθανής ευθύνης της Ομοσπονδίας της Ρωσίας για εγκλήματα γενοκτονίας με την απόφαση ακόμη να εκκρεμεί, σημείωσε ο κ. Ροζάκης. «Έχει αποφασίσει μόνο προσωρινά μέτρα εις βάρος της, εγκαλώντας την για τις οποιεσδήποτε ενέργειες μπορεί να έχει κάνει και την υποχρεώνει να σταματήσει αμέσως αυτά τα εγκλήματα» ανέφερε.

Στο Διεθνές Δικαστήριο, εξήγησε, δικάζονται κράτη αλλά και πάλι για να μπορεί να προσφύγει ένα κράτος εναντίον άλλου κράτους πρέπει να υπάρχει η νόμιμη βάση, να υπάρχει δικαιοδοσία. Αυτή η δικαιοδοσία είναι τριπλή. «Μπορεί είτε να δοθεί από το κράτος σε μια συγκεκριμένη περίπτωση ad hoc είτε το κράτος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει εφόσον έχει δεχτεί την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου το άλλο κράτος και η τρίτη περίπτωση είναι αν σε μια σύμβαση διεθνή υπάρχει μια ρήτρα που δίνει το δικαίωμα σε κράτος-μέλος αυτομάτως να προσφεύγει στο δικαστήριο. Αυτή είναι η περίπτωση της σύμβασης της συμφωνίας για την γενοκτονία όπου τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι μέρη» περιέγραψε ο κ. Ροζάκης.

«Το ad hoc δικαστήριο είναι δύσκολο να γίνει γιατί πρέπει να περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο είναι μέρος η Ρωσία και με δικαίωμα βέτο το οποίο βεβαίως θα επικαλεστεί εάν χρειαστεί. Μπορεί να συμβεί μόνο εάν όπως έγινε και το 1950 με τον πόλεμο της Κορέας, μεταφερθεί η αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Γενική Συνέλευση. Είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό στην παρούσα φάση αλλά δεν το αποκλείω τελείως» σημείωσε τέλος ο κ. Ροζάκης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ