Κοσμος

Ρωσία - Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα: Συνελήφθη ο ακτιβιστής και συνεργάτης του Χοντορκόφσκι

Yπήρξε μεταξύ άλλων και «δεξί χέρι» του Μπορίς Νεμτσόφ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα
Ο Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα © EPA Pool

Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα: Ο εξέχων Ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και επικριτής της εισβολής στην Ουκρανία συνελήφθη χθες στη Μόσχα.

Ο συλληφθείς Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα, 40 ετών είναι εδώ και χρόνια σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου και προσωπικά του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο επί χρόνια δικηγόρος του είπε ότι ο Καρά-Μουρζά συνελήφθη αργά τη Δευτέρα με την κατηγορία της ανυπακοής στις αστυνομικές εντολές και αντιμετωπίζει έως και 15 ημέρες φυλάκιση ή ένα μικρό πρόστιμο.

Ο Βλαντιμίρ Καρα-Μουρζά υπήρξε στενός φίλος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το 2015. Ως γνωστόν, ο Νέμτσοφ πρωταγωνιστούσε στην πολιτική σκηνή τη δεκαετία του 1990, έχοντας διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπόρις Γέλτσιν. Πολλοί θεωρούσαν μάλιστα ότι θα είναι ο διάδοχος του Γέλτσιν. 

Παράλληλα ο Καρά-Μουρζά ήταν συντονιστής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για το ίδρυμα Open Russia του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι (του γνωστού πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου, που είχε φυλακιστεί για μία δεκαετία όταν αντιτάχθηκε ανοιχτά στον Βλαντιμίρ Πούτιν) είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του Ρώσου προέδρου.

 

 

Ο Καρά-Μουρζά φέρεται να δηλητηριάστηκε σκόπιμα στη Μόσχα το 2015 και το 2017 ως αντίποινα για τις προσπάθειές του να επιβάλει κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ εναντίον Ρώσων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, χιλιάδες Ρώσοι έχουν βγει στους δρόμου για να διαμαρτυρηθούν κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Στη Ρωσία ποινικό αδίκημα δεν είναι μόνο να μιλάς εναντίον του πολέμου αλλά και απλώς να τον αποκαλείς πόλεμο» δήλωνε πριν λίγο καιρό στο CNN ο Ρώσος ακτιβιστής. 

«Είναι προφανές ότι μόνο οι Ρώσοι στη Ρωσία μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στη χώρα μας. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Μόνο οι Ρώσοι στη Ρωσία μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική αλλαγή. Και αυτό θα συμβεί. Και ο κ. Πούτιν έχει πραγματικά επιταχύνει αυτή τη διαδικασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες με την επιθετικότητά του απέναντι στην Ουκρανία. Έχει πολλά προβλήματα, ειδικότερα μεταξύ των νεότερων. Αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 22 χρόνια. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να βαριούνται να βλέπουν στην τηλεόραση το ίδιο πρόσωπο όλη τη μέρα» τόνιζε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ