Κοσμος

Γαλλικές Εκλογές: Ο απολογισμός του Α' Γύρου

Απογοητευμένοι οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων εκτός από το République En Marche και το Rassemblement National

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφίσες των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας
© EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Γαλλικές Εκλογές 2022: Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο - Οι πρώτες αντιδράσεις των Μελανσόν, Ινταλγκό, Πεκρές, Γιαντό, Ρουσό, Ζεμούρ.

Για μια ακόμη φορά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα γίνουν σε δύο εβδομάδες, θα αναμετρηθεί ο Εμανουέλ Μακρόν με τη Μαρίν Λεπέν. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, παρά τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων: ο Μακρόν προηγείται με 28,5%, ξεπερνά τη Λεπέν κατά 5 μονάδες. Όπως διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις -τα ποσοστά του πρώτου γύρου αποκλίνουν αρκετά από τις προβλέψεις- μπορεί να διαψευστεί η προβλεπόμενη λογική κατάληξη. Οπωσδήποτε, ο Μακρόν είναι εξαιρετικά δημοφιλής, αν και αντιμετωπίζει πολύ σκληρή αντιπολίτευση.

Εκλογές στη Γαλλία: Οι αντιδράσεις των υποψηφίων που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που ήρθε τρίτος με 21%, έχει εντυπωσιακό ταλέντο: είναι δεινός ρήτορας, έχει πάθος, συγκινεί τα πλήθη μ’ έναν παλιομοδίτικο τρόπο. Φανερά λυπημένος, επανέλαβε την εύλογη θέση του 2017 ότι δεν θα στηρίξει ποτέ στην άκρα δεξιά, υπονοώντας ότι οι οπαδοί του θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην αποχή, στο λευκό και στον Μακρόν. Στο κοινό του, στα γραφεία της Ανυπότακτης Γαλλίας, υπήρχαν πολλοί που έκλαιγαν. Ίσως είναι η τελευταία φορά που ο Μελανσόν παίρνει μέρος στις προεδρικές εκλογές: είναι 70 ετών και έχει κουραστεί από την ίδια του την ένταση.

Η Αννί Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο πνέει τα λοίσθια, πήρε λιγότερο από 2% των ψήφων και κάλεσε τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν τον Εμμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Η Βαλερί Πεκρές έδωσε τη χαριστική βολή στην κεντροδεξιά η οποία διχάζεται στον δεύτερο γύρο: η ίδια η Πεκρές κάλεσε τους ψηφοφόρους των Républicains να ψηφίσουν Μακρόν -ήταν απολύτως σαφής και φαινόταν ειλικρινής, σχεδόν συγκινητική- ενώ ο πιο δεξιός Ερίκ Σιοτί, ο οποίος είχε ηττηθεί στις προκριματικές του κόμματός του και τώρα επιρρίπτει την ευθύνη της παταγώδους αποτυχίας στην Πεκρές, ευθυγραμμίστηκε με τη Λεπέν. Αναμένεται ότι στον δεύτερο γύρο το μετά βίας 5% της Πεκρές θα μοιραστεί σε δύο ίσα μέρη. Σύμφωνα με τις φήμες πάντως, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ψήφισε Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο αριστερός οικολόγος Γιανίκ Ζαντό φάνηκε πολύ απογοητευμένος και θυμωμένος με το 4,4% αλλά κάλεσε επίσης για ψήφο υπέρ του Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Η Σαντρίν Ρουσό, ένα άλλο στέλεχος των Πρασίνων, που είναι πάρα πολύ εκνευριστική και χωρίς ίχνος χιούμορ, συμφώνησε, μουτρωμένη όπως πάντοτε, με τον Ζαντό για την ψήφο στον Μακρόν, αλλά επέκρινε τον πρόεδρο. Γενικά, οι αριστεροί οικολόγοι αναμένεται να ψηφίσουν Μακρόν, όμως ένα σημαντικό τους ποσοστό δεν θα πάει στις κάλπες.

Τέλος, ο Ερίκ Ζεμούρ, που απέσπασε 7,2%, υποσχέθηκε, ή απείλησε, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του «για τη Γαλλία» και κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν. Στην πραγματικότητα, ο χώρος της Μαρίν Λεπέν απέσπασε ήδη από τον πρώτο γύρο πάνω από 30% των ψήφων: έχει ένα αρκετά μεγάλο απόθεμα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν εκφραστεί οι εκπρόσωποι των μικρών κομμάτων: το ΚΚ με τον Φαμπιέν Ρουσέλ πήρε 2,5%, ο Ζαν Λασάλ 3% (τον ψηφίζουν κάποιοι από την ύπαιθρο), ο Νικολά Ντυπόν-Ενιάν (που θα στηρίξει τη Λεπέν) πήρε 2,2%, ο ακροαριστερός Φιλίπ Πουτού 0,8% και η τροτσκίστρια Ναταλί Αρτό 0,6%. Οι δύο τελευταίοι συνήθως καλούν σε αποχή στον δεύτερο γύρο.

Με λίγα λόγια, το αν θα επανεκλεγεί ο Εμμανουέλ Μακρόν εξαρτάται από το κοινό της Ανυπότακτης Γαλλίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ