Κοσμος

Oι ΗΠΑ ανοίγουν τον δρόμο για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί την Ουάσινγκτον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσαβούσογλου: Πρόσκληση στις ΗΠΑ από Μπλίνκεν – Οι συνομιλίες για τα F-16 «πάνε καλά»
Mαχητικό F-16 © EPA Pool

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την προμήθεια των F-16 καθώς και για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, πηγαίνουν καλά.

Πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θα ενισχύσει την ενότητα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που παραδόθηκε στο Κογκρέσο και είδε το φως της δημοσιότητας, από το Reuters. 

Η έκθεση που συντάχθηκε από τον Ναζ Ντουράκογλου, ανώτατο αξιωματούχο του Yπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για νομοθετικές υποθέσεις, έρχεται μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκίας τον περασμένο Οκτώβριο για αγορά 40 F-16 και,  επιπλέον τεχνολογικού υλικου ώστε να εκσυγχρονίσει τον υπάρχοντα στόλο της. 

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν τον προσκάλεσε στην Ουάσιγκτον στις 18 Μαΐου. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι καλωσορίζει τις αναφορές για επιστολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Τόνισε επίσης ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την προμήθεια των F-16 καθώς και για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, πηγαίνουν καλά.

«Οι διαπραγματεύσεις για τα F-16 συνεχίζονται και προχωρούν θετικά. Η επιστολή που στάλθηκε στο Κογκρέσο είναι σημαντική», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τους S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία, αλλά αναγνωρίζουν ότι η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας ( F-16) είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και η Καναδή ομόλογός του Μέλανι Τζόλι συμφώνησαν σε συνάντηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεργαστούν για να ξεπεραστεί το εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, το οποίο στόχευε στον εξοπλισμό για τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Bayraktar TB2.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ