Κοσμος

Εμπάργκο σε άνθρακα, μπλόκο στα ρωσικά πλοία προτείνει η Κομισιόν

Τι ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ap22089255219178-960x600.jpg
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Το πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω Twitter.

Η επικεφαλής της Κομισιόν προχώρησε σήμερα σε δηλώσεις αναφορικά με τις νέες κυρώσεις που πρόκειται να επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας, στον απόηχο των θηριωδιών που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.  Η επικεφαλής της Κομισιόν έγραψε στο Twitter:
«Η Ρωσία διεξάγει έναν σκληρό, ανελέητο πόλεμο, επίσης εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας» ενώ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα νέο πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο του οποίου:

  • Η ΕΕ θα απαγορεύσει εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ ετησίως.
  • Η ΕΕ θα απαγορεύσει την πρόσβαση ρωσικών πλοίων στα λιμάνια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιρώντας ωστόσο πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα και ενέργεια.  
  • Η ΕΕ θα επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς στις εξαγωγές των προϊόντων που στέλνει στη Ρωσία, στα οποία πλέον συμπεριλαμβάνει και προηγμένης τεχνολογίας ημιαγωγούς.
  • Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρό της τέσσερις ρωσικές τράπεζες, μεταξύ αυτών και τη ρωσική VTB.
  • Η ΕΕ θα μπλοκάρει και άλλες εισαγωγές, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τη Ρωσία (συγκεκριμένα ξυλείας, τσιμέντου, ποτών, θαλασσινών).  

Ως γνωστόν η Γαλλία, καθώς είναι πολύ λιγότερο εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια σε σχέση με άλλες χώρες, πιέζει για ένα εμπάργκο αν όχι συνολικά στον ενεργειακό τομέα, τουλάχιστον στο ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα. Η Γερμανία τάσσεται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων και δηλώνει ότι προτίθεται να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, αλλά δεν είναι έτοιμη ακόμη για ένα εμπάργκο στο αέριο. «Πρέπει να εντείνουμε την πίεση στον Πούτιν και να απομονώσουμε τη Ρωσία. Πρέπει να κόψουμε όλους τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι να δυνατόν να σταματήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις    

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ