Κοσμος

Χοντορκόφσκι: Η Ουκρανία δεν μπορεί να αντισταθεί χωρίς όπλα από τη Δύση

O πρώην ολιγάρχης είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χοντορκόφσκι: «Στο Ντονμπάς η αντίσταση έχει καταπνιγεί»
Ο Μιχάηλ Χοντορκόφσκι © ΕPA Pool

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι διαπιστώνει ότι η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία έχει διακοπεί και εξετάζει πως θα το εξηγήσει στους Ρώσους.

O Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην ολιγάρχης και ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε προτρέψει μόλις πριν λίγες μέρες τη Δύση να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Είχε χαρακτηρίσει μάλιστα παράλογους τους φόβους για ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία, αν η Δύση προχωρούσε σε αυτό το καθοριστικό για την πορεία του πολέμου βήμα.

Τώρα ο πρώην επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Yukos, ο οποίος μετά από πολυετή κάθειρξη στη Ρωσία για φοροδιαφυγή ζει στο εξωτερικό, επανέρχεται στο ζήτημα Ουκρανία σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της DW. Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι διαπιστώνει ότι η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία έχει διακοπεί και πως τώρα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σκέπτεται πως θα το «πουλήσει» στον ρωσικό λαό.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να αντισταθεί χωρίς όπλα από τη Δύση»

«Ο Πούτιν θα προτιμούσε βέβαια να είχε ανακοινώσει στους Ρώσους μια καθοριστική κατά την άποψή του νίκη, όπως την κατάληψη της Χερσώνας και του Μικολάιφ. Γνώριζε ωστόσο ότι οι μάχες εκεί συνεχίζονται από σπίτι σε σπίτι και από δρόμο σε δρόμο και πως ο θάνατος πολλών ρώσων στρατιωτών θα αμαύρωνε τις ανακοινώσεις περί σημαντικής νίκης. Το μόνο που απομένει τώρα στον ρώσο πρόεδρο είναι να επικεντρωθεί στις περιοχές εκείνες, στις οποίες η αντίσταση είναι είτε μηδαμινή, είτε έχει σταματήσει. Κατά την εκτίμησή μου αυτό γίνεται μόνο στο Ντονμπάς, τις περιοχές δηλαδή Ντονέσκ και Λουχάνσκ, όπου οποιαδήποτε αντίσταση μέρους της ουκρανικής κοινωνίας κατά του ρώσου προέδρου έχει καταπνιγεί».

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι είχε δηλώσει πως μια ανατροπή του προέδρου Πούτιν είναι εφικτή μόνο με τη συμβολή του ρωσικού στρατού. Είχε κάνει μάλιστα λόγο για «διάβρωση σε κεντρικές δομές του κρατικού μηχανισμού», θεώρησε ωστόσο ότι «βραχυπρόθεσμα αυτό δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία. Παράλληλα υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή των όπλων που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία: «Το Κίεβο δεν είναι σε θέση να αντισταθεί χωρίς όπλα από τη Δύση», τόνισε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι για να καταλήξει: «Ο Πούτιν και το Κίεβο το γνωρίζουν, ελπίζω να το κατανοήσουν και εκείνοι που λαμβάνουν αποφάσεις στις χώρες της Δύσης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ