Κοσμος

Γαλλία: εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

Σε ένα χρόνο τα αποθέματα θα έχουν μειωθεί επικίνδυνα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία, εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας
© unsplash

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρύθμισης Ενέργιας (CRE), Jean-François Carenco, έκανε έκκληση για φειδωλή χρήση ρεύματος και φυσικού αερίου υπό τον κίνδυνο ελλείψεων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Échos, ο πρόεδρος της CRE Jean-François Carenco σύστησε σε όλους, από τα νοικοκυριά μέχρι τις βιομηχανίες, τον τριτογενή τομέα και τα δημόσια κτίρια, να χαμηλώσουν τη θέρμανση, να μη χρησιμοποιούν κλιματισμό και να μην αφήνουν αναμμένα φώτα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το πρώτο βήμα εξοικονόμησης ενέργειας είναι η μείωση της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου· το δεύτερο είναι η παρακολούθηση της κατανάλωσης στις ιστοσελίδες των επιχειρήσεων ενέργειας με σκοπό να εξασφαλίζεται η μικρότερη δυνατή χρήση.

Το ενεργειακό πρόβλημα στη Γαλλία δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά και στην πρωτοφανή υποπαραγωγή της εγχώριας πυρηνικής ενέργειας. Μερικοί πυρηνικοί σταθμοί σταμάτησαν τη λειτουργία τους για λόγους ασφαλείας με αποτέλεσμα η ποσότητα πυρηνικής ενέργειας να ελαττωθεί στο επίπεδο του 1991. Η λύση που προτείνει ο πρόεδρος της CRE είναι η δημιουργία πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Χάβρη, ένα έργο που έχει κολλήσει σε διοικητικά εμπόδια. «Είναι επείγουσα ανάγκη να επιταχύνουμε και τα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών,» είπε ο Jean-François Carenco. «Έχουμε επαναπαυθεί. Αν συνεχίσουμε έτσι, του χρόνου δεν θα μας μένουν επαρκή αποθέματα.» Σήμερα, οι ανανεώσιμες πηγές στη Γαλλία είναι μόνο το 20,2% των ενεργειακών πηγών: 10,3% αντιπροσωπεύει η υδραυλική ενέργεια, 6,3% η αιολική (η οποία βρίσκεται υπό διωγμόν διότι τάχα ασχημαίνει το τοπίο), 2,2% η ηλιακή και 1,4% η βιοενέργεια. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις μορφές ενέργειας ανάμεσα στις γαλλικές επαρχίες: για παράδειγμα, η αιολική ενέργεια χρησιμοποιείται περισσότερο στα βορειοανατολικά και στα νοτιοδυτικά.

Παρότι ο φετινός χειμώνας δεν ήταν ιδιαίτερα σκληρός στη Γαλλία, η συνολική κατανάλωση ενέργειας δεν μειώθηκε. Ο διπλασιασμός των λογαριασμών δεν αποτέλεσε κίνητρο εξοικονόμησης και ίσως οι δύο επιταγές - περίπου 300 ευρώ συνολικά - που δόθηκαν σε 5.000.000 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα συνετέλεσε σ’ αυτή την αδιαφορία.

Ο υπουργός Ενέργειας Bruno Le Maire έκανε παρόμοια έκκληση για οικονομία αλλά υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει πάγωμα των τιμών του φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022. Το δημόσιο κόστος γι’ αυτό το πάγωμα ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ