Κοσμος

Πούτιν: Να καταθέσουν τα όπλα για να γίνει ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη

Περίπου 160,000 άμαχοι είναι εγκλωβισμένοι στην πόλη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία-Γαλλία (2): Ο πρόεδρος Πούτιν ζητά να καταθέσουν οι Ουκρανοί τα όπλα για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους στη Μαριούπολη
Μαριούπολη /Evgeniy Maloletka/ΕPA

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι Oυκρανοί που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.

«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Με βάση αυτήν την πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μακρόν για «τα μέτρα που λαμβάνει ο ρωσικός στρατός ώστε να παράσχει κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και να εγγυηθεί την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών» στην Ουκρανία.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των αντιπροσωπειών τους αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το αέριο με το οποίο εφοδιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές» μεταξύ του Πούτιν και του Μακρόν, καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι «περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. «Αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό».

Το CNN μεταδίδει ότι δεν είναι σαφές εάν υπήρχαν ακόμη ενεργές μάχες εντός της πόλης. «Χρειαζόμαστε μια πλήρη εκκένωση από τη Μαριούπολη», είπε ο Μπόιτσενκο. «Η πιο σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή... Και υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να απομακρύνουν τους κατοίκους, αλλά δυστυχώς, δεν έχουν λάβει άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε μέρα. Ένα κυνικό παιχνίδι όπως «Ναι, είμαστε έτοιμοι». Μπορείτε να οδηγήσετε εκεί, αλλά στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί. Οι ηρωικοί οδηγοί μας κάτω από συνεχή πυρά προσπαθούν να φτάσουν στα σημεία όπου μπορούν να παραληφθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης και περιμένουν με την ελπίδα ότι θα έχουν μια τέτοια ευκαιρία. Αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας από την πρώτη μέρα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ