Κοσμος

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα Μακρόν και Πούτιν

Χθες ο Μακρόν συνομίλησε με τον Ζελένσκι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν © EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα οι πρόεδροι Μακρόν και Πούτιν.

Τηλεφωνική επικοινωνία εκ νέου θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM. Εξάλλου ο Πρόεδρος της Γαλλίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αλλά και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Διπλωματικές πηγές του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων ανέφεραν ότι με τον Ουκρανό πρόεδρο η συζήτηση αφορούσε «τις προόδους που έχουν επιτευχθεί» στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να ενισχυθεί η υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ουκρανία, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τον ανθρωπιστικό τομέα και τον τομέα της άμυνας. Ως προς την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καναδό πρωθυπουργό, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Ευρώπη, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η προσφυγική πτυχή της ουκρανικής κρίσης, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι στον Καναδά υπάρχει σημαντική ουκρανική διασπορά.

Μακρόν: Εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ όταν η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ ήταν εγκεφαλικό νεκρό όταν η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα και δήλωσε ότι η ουκρανική κρίση υπήρξε ένα ηλεκτροσόκ για το ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που διήρκησε 4 ώρες για το προεκλογικό του πρόγραμμα για την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν έκανε λάθος το 2019 οπότε χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό και διευκρίνισε ότι έτσι είχαν τα πράγματα όταν έκανε την εν λόγω δήλωση, κάνοντας λόγο για έλλειψη στρατηγικής καθαρότητας εκείνη την εποχή και αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην περίπτωση της Τουρκίας που απειλούσε «άλλο κράτος μέλος».

Σήμερα (17/3) ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν ηλεκτροσόκ για τη Συμμαχία, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη μιας πολιτικής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Πάντως, σημείωσε ότι ουδέποτε θεώρησε πως θα έπρεπε να φύγει η Γαλλία από το ΝΑΤΟ.

Εμανουέλ Μακρόν: Υπήρξα αξιόπιστος - Ανεργία και φόροι μειώθηκαν

«Υπήρξα αξιόπιστος», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζοντας σήμερα (17/3) από το Παρίσι τις βασικές γραμμές του προεκλογικού προγράμματός του, ενώπιον 250 δημοσιογράφων.

«Η ανεργία και οι φόροι μειώθηκαν, όπως είχα υποσχεθεί, και αυτό παρά την κρίση του κορονοϊού», υπογράμμισε ο Mακρόν και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε επιλογές ιστορικού χαρακτήρα».

«Στόχος μας είναι η εθνική ανεξαρτησία σε μια ισχυρή Ευρώπη», είπε ακόμη ο Μακρόν θέτοντας τέσσερις προτεραιότητες: την άμυνα, τον αγροτικό τομέα, την ενέργεια και τον πολιτισμό. Έκανε λόγο για αύξηση των αμυντικών δαπανών, του έμψυχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων και των επενδύσεων στην αμυντική τεχνολογία. Υποσχέθηκε επίσης ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και περισσότερα και καλύτερα προϊόντα.

Ως προς την ενέργεια, ο Μακρόν ανέφερε πως «θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα απεξαρτηθεί πλήρως από το πετρέλαιο και τον άνθρακα». Ως προς την παιδεία και τον πολιτισμό δεσμεύτηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού της επαγγελματικής επιμόρφωσης των νέων και υπέρ της ενίσχυσης της καλλιτεχνικής παραγωγής και των ανθρώπων της. Αναφερόμενος στον κοινωνικό τομέα, ο Μακρόν υποσχέθηκε πλήρη απασχόληση αλλά και αναμόρφωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Επεσήμανε συγκεκριμένα την γενική αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, αλλά και ελάχιστη σύνταξη ύψους 1.100 ευρώ. Τόνισε επίσης ότι η παιδεία και η υγεία παρά το γεγονός ότι η Γαλλία επένδυσε μεγάλα ποσά τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να είναι οι δύο τομείς όπου εμφανίζονται οι μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες. Προς τον σκοπό αυτό, δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες στις υποδομές, τις αποδοχές δασκάλων και καθηγητών, καθώς και των εργαζομένων στον υγειονομικών τομέα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                  

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ