Κοσμος

Το ναυάγιο Καρτερία εντοπίστηκε -σχεδόν άθικτο- στον βυθό

Βρέθηκε 107 χρόνια μετά τη βύθιση του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκατόν επτά χρόνια μετά τη βύθισή της, η Καρτερία  (Endurance) το χαμένο σκάφος του εξερευνητή σερ Ερντεστ Σάκλετον, εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο στο βυθό της θάλασσας Βέντελ στην Ανταρκτική.
Στιγμιότυπο του Endurance λίγο πριν βυθιστεί © ΒΒC

Εκατόν εφτά χρόνια μετά τη βύθισή του, το χαμένο σκάφος του εξερευνητή σερ Ερντεστ Σάκλετον, εντοπίστηκε στο βυθό της θάλασσας Βέντελ στην Ανταρκτική.

Χάρη στο ημερολόγιο του Φρανκ Γουέρσλεϊ, του έμπειρου καπετάνιου του «Endurance» («Καρτερία»), γνωρίζουμε με ακρίβεια σε ποιο σημείο βυθίστηκε το σκάφος του σερ Ερνεστ Σάκλεστον πριν από 107 χρόνια. Μέχρι στιγμής, όμως, όλες οι προσπάθειες να βρεθεί το ξύλινο κουφάρι του στον πυθμένα της Ανταρκτικής έχουν αποτύχει. 

Το πλοίο είχε παγιδευθεί στον πάγο επί μήνες προτού βυθιστεί το 1915, αναγκάζοντας τον Σάκλετον και τους άνδρες του να επιχειρήσουν μια εκπληκτική απόδραση με τα πόδια και με μικρές βάρκες.

Τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν ότι τα απομεινάρια της Καρτερίας βρίσκονται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

Παρόλο που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα για πάνω από έναν αιώνα, το πλοίο μοιάζει ακριβώς όπως ήταν την ημέρα του Νοεμβρίου όταν βυθίστηκε, σημειώνει τo ΒΒC.

 

 

Η αποστολή «Imperial Trans-Antarctic Expedition» του Ερνεστ Σάκλετον διήρκεσε από το 1914 έως το 1916.  Η «Καρτερία» είχε αποπλεύσει από το Μπουένος Αϊρες το πρωί της 26ης Οκτωβρίου 1914 για το τελευταίο λιμάνι που θα έπιανε, το έρημο νησί της Νότιας Γεωργίας, έξω από τη νότια άκρη της Νότιας Αμερικής. 

Στόχος του ήταν να κάνει την πρώτη χερσαία διάβαση της Ανταρκτικής, αλλά το «Endurance» παγιδεύτηκε και στη συνέχεια χάθηκε κάτω από τον σκληρό θαλάσσιο παγετώνα. Το ταξίδι του Σάκλετον, ωστόσο, τεκμηριώθηκε και έγινε ευρέως γνωστό, χάρη στην εκπληκτική απόδραση του εξερευνητή και των ανδρών του, που ξέφυγαν με τα πόδια και με βάρκες. 

Great Discovery: Sir Ernest Shackleton’s Endurance ship is FOUND off coast of Antarctica

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ