Κοσμος

Βρετανία: «Μπούλης και ψεύτης» ο «Mr. Order» Tζον Μπέρκοου

Η φήμη του κατά τη περίοδο του Brexit ξεπέρασε τα όρια της Βρετανίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζον Μπέρκοου © EPA / UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES   ]
Τζον Μπέρκοου © EPA / UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Κατά συρροήν ψεύτης ήταν ο τέως πρόεδρος της βρετανικής Βουλής Τζον Μπέρκοου, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα.

Το πόρισμα της έρευνας διαπιστώνει ότι κατά τη δεκαετία που ο Τζον Μπέρκοου διετέλεσε πρόεδρος του σώματος, η συμπεριφορά του ήταν «πολύ υποδεέστερη από αυτήν που θα ανέμενε ο βρετανικός λαός από ένα μέλος του Κοινοβουλίου» και ότι ήταν «κατά συρροήν κακοποιητικός και ψεύτης», παραβιάζοντας όλους τους κανόνες δεοντολογίας του Κοινοβουλίου.

Η επιτροπή, που διερεύνησε δεκάδες καταγγελίες μελών του προσωπικού της Βουλής κατά του Μπέρκοου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να του αφαιρεθεί το «πάσο» που του επιτρέπει την πρόσβαση στους χώρους του Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι αν εξακολουθούσε να είναι βουλευτής, θα έπρεπε να αποβληθεί.

Εξετάστηκαν 35 καταγγελίες, εκ των οποίων 21 κρίθηκαν βάσιμες. Οι περισσότερες αναφέρονται στα μεγάλης βιαιότητας ξεσπάσματα του πρώην προέδρου, αλλά και στους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς που εκτόξευε. Μέλος του προσωπικού κατήγγειλε ότι «ο Μπέρκοου του έδωσε εντολή να παραμείνει στη θέση του και στη συνέχεια πέταξε ένα κινητό τηλέφωνο πάνω στο γραφείο που έγινε χίλια κομμάτια».

Τέλος, το πόρισμα αναγνωρίζει ότι οι συμπεριφορές του τέως προέδρου δεν έχουν καμία θέση σε κανέναν εργασιακό χώρο.

Η πρώην γραμματέας του, Κέιτ Εμς, η οποία επίσης τον κατήγγειλε, δήλωσε ότι νιώθει δικαίωση μετά την εξαγωγή του πορίσματος και ότι η συμπεριφορά του Μπέρκοου επηρέασε δυσμενώς όλες τις πτυχές της ζωής της.

Ο Μπέρκοου ο οποίος έγινε γνωστός για την αντίθεση του στο Brexit, χαρακτήρισε την έρευνα «ερασιτεχνική», υπογραμμίζοντας ότι συνιστά «ντροπή για το Κοινοβούλιο». Επίσης, τόνισε ότι ουδέποτε ζήτησε κοινοβουλευτικό πάσο και ότι τίποτα δεν πρόκειται να του απαγορεύσει την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Πρώην βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, ο Μπέρκοου παραιτήθηκε από την προεδρία της Βουλής το 2019. Αργότερα εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα, από όπου χθες απεπέμφθη.

Με τα αναρίθμητα (14.000 σύμφωνα με το BBC) «Order!» και τις καυστικές, αλλά διόλου λακωνικές, απαντήσεις του, ο Τζoν Μπέρκοου έμελλε να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του Brexit.

Συντηρητικός πολιτικός, δεινός ρήτορας αλλά και άνθρωπος που δεν φοβόταν τις συγκρούσεις, ο Τζον Μπέρκοου, σε αρκετές περιπτώσεις, υπήρξε το «κακό σπυρί» για τις βρετανικές κυβερνήσεις, με τον Ντέιβιντ Κάμερον, πριν από μερικά χρόνια, να επιχειρεί ανεπιτυχώς να τον εκθρονίσει.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως οι ομιλίες του «Μr Order» υπήρξαν πιο χρωματιστές και από τις... φανταχτερές γραβάτες του. Αντιπροσωπευτική του ήθους και της ποιότητας του Μπέρκοου, ήταν η ομιλία του ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου, το 2018, με αφορμή την επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπέρκοου ξεκαθάριζε πως δεν σκόπευε να καλέσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μιλήσει, επειδή αντιτίθεται στο «ρατσισμό και τον σεξισμό»

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ