Κοσμος

Πόλεμος Ουκρανία: «Βουτιά» για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές

Μετά και την απόσυρση της ρωσικής Sberbank

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΕ-Τράπεζες: Περαιτέρω πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά η ρωσική Sberbank.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση ύστερα από δύο ημέρες σημαντικών απωλειών, καθώς η κρίση στην Ουκρανία τραβά σε μάκρος και ενώ ο ευρωπαϊκός βραχίονας της ρωσικής Sberbank αναγκάστηκε να κλείσει.

Ο δείκτης των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών σημείωσε πτώση 2,2% στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, ύστερα από απώλειες 5,6% χθες, Τρίτη, και 4,5% τη Δευτέρα, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο, έχοντας υποχωρήσει κατά 27% από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου μήνα.

Η σημερινή συνεδρίαση εξελίσσεται με φόντο μια Ρωσία που δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να σταματήσει την επίθεσή της, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο Ρώσος ηγέτης «δεν έχει ιδέα τι έρχεται». Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση».

Μεταξύ των τραπεζικών μετοχών που έχουν πληγεί περισσότερο έως τώρα αυτή την εβδομάδα είναι η αυστριακή Raiffeisen Bank International, που επίσης εξετάζει την περίπτωση αποχώρησής της από τη Ρωσία, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος, σε μια κίνηση που θα την καταστήσει την πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που αποσύρεται από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι μετοχές της Raiffeisen σημείωσαν πτώση κατά 5,6% στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Η ING ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση 4,8% και η Societe Generale υποχώρησε κατά 2,4%. Και οι δύο έχουν παρουσία στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ευρωπαϊκός βραχίονας της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, έκλεισε κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μαζικής ανάληψης καταθέσεων αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή κεφαλαιαγοράς της Αυστρίας.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Έβδομη ημέρα της ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ