Κοσμος

Ericsson: Μπορεί να πληρώσαμε το Ισλαμικό Κράτος

Κατρακύλα για την μετοχή της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πτώση 9% για τη μετοχή της Ericsson μετά από τα στοιχεία για συναλλαγές με το ISIS
Ericsson © ΕPA Pool

Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος Ericsson ανακοίνωσε πως ενδέχεται να συμμετείχε σε συναλλαγές με τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Σε συνέντευξη του στη σουηδική εφημερίδα Dagens Industri, ο διευθύνων σύμβουλος Μπόριε Εκχόλμ τόνισε πως η Ericsson έχει εντοπίσει «ασυνήθιστες δαπάνες που χρονολογούνται το 2018» αλλά η εταιρεία δεν έχει βρει ακόμη ποιος ήταν ο τελικός αποδέκτης των χρημάτων.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι διαδρομές μεταφοράς έχουν αγοραστεί σε περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ISIS», πρόσθεσε ο Eκχόλμ.

Ο Σουηδός μάνατζερ τόνισε στην εφημερίδα ότι η Ericsson έχει δαπανήσει «σημαντικούς πόρους προσπαθώντας να το κατανοήσουμε αυτό όσο καλύτερα μπορούμε. Η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας είναι απολύτως απαράδεκτη και είναι κάτι που δεν το επιτρέπουμε καθόλου».

Τα σχόλια του Εκχόλμ ακολουθούν ανακοίνωση της εταιρείας εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, στην οποία η εταιρεία δηλώνει ότι συνεχίζει να επενδύει σημαντικά σε μια έρευνα αναφορικά με τις ανησυχίες συμμόρφωσης στις δραστηριότητές της στο Ιράκ.

Η Ericsson είπε αργά την Τρίτη ότι μια εσωτερική έρευνα από το 2019 είχε βρει σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων συμμόρφωσης στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών για διαδρομές μεταφοράς για την αποφυγή των τοπικών τελωνείων.

Η εταιρεία πλήρωσε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2019 για τη διευθέτηση των αμερικανικών ποινικών και αστικών ερευνών για ξένη διαφθορά σε χώρες που καλύπτουν την Κίνα, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, το Τζιμπουτί και το Κουβέιτ.

Η ύποπτη πληρωμή πιθανότατα αποτελεί μέρος μιας έρευνας διαφθοράς από το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης που ολοκληρώθηκε το 2019, σύμφωνα με αναλυτές της Handelsbanken. Και ενώ οι αναλυτές δεν αναμένουν οι αποκαλύψεις να πυροδοτήσουν περαιτέρω έρευνες, είναι πιθανό να βλάψουν την τιμή της μετοχής.

Τα στοιχεία περιελάμβαναν την πραγματοποίηση δωρεών χωρίς σαφή δικαιούχο, πληρωμή προμηθευτών χωρίς έγγραφα, χρήση προμηθευτών για την πραγματοποίηση πληρωμών σε μετρητά, ακατάλληλα ταξίδια και έξοδα, και ακατάλληλη χρήση αντιπροσώπων πωλήσεων και συμβούλων. Διαπίστωσε επίσης παραβιάσεις των εσωτερικών οικονομικών ελέγχων της Ericsson, συγκρούσεις συμφερόντων, μη συμμόρφωση με τη φορολογική νομοθεσία και παρεμπόδιση της έρευνας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ