Κοσμος

Πράσινο φως της ΕΕ να κοπούν κονδύλια σε Πολωνία, Ουγγαρία

Λόγω της καταπάτησης του κράτους δικαίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πράσινο φως Ευρωδικαστηρίου να κοπούν κονδύλια σε Πολωνία, Ουγγαρία – Σφοδρές αντιδράσεις
Eυρωπαικό Δικαστήριο © EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Το Ευρωδικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού που συνδέει την χορήγηση κονδυλίων με το κράτος δικαίου.

«Ναι» στις περικοπές κονδυλίων για παραβιάσεις του κράτους δικαίου είπε το Δικαστήριο της ΕΕ, με την απόφασή του να απορρίψει τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας.

Ο μηχανισμός συνδέει την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και, κατά συνέπεια, με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εγκρίνει τους πολυετείς προϋπολογισμούς της ΕΕ, έχει εδώ και μήνες ζητήσει από την Επιτροπή να κάνει ακριβώς αυτό, τονίζοντας ότι το μέσο της αιρεσιμότητας είναι διαθέσιμο από τις αρχές του περασμένου έτους.

«Η απόφαση είναι ζωντανή απόδειξη ότι οι Βρυξέλλες κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους», δήλωσε σε ανάρτησή της στο Facebook η υπουργός δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιουντίτ Βάργκα.

«Το Δικαστήριο της Ένωσης έκρινε βασισμένο σε πολιτικά κίνητρα λόγω του Νόμου για την Προστασία των Παιδιών!», είπε, αναφερόμενη στη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι και απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους.

«Αυτή είναι άλλη μια πίεση εναντίον της χώρας μας μόνο και μόνο επειδή υιοθετήσαμε τον δικό μας νόμο για την προστασία των παιδιών το περασμένο καλοκαίρι», είπε.

Στην ίδια γραμμή και η Πολωνία. «Σήμερα πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτήν την επίθεση εναντίον μας κυριαρχία. Η Πολωνία πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία της από τον εκβιασμό που στοχεύει να μας αφαιρέσει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Καλέτα στο Twitter.

«Το κράτος δικαίου είναι το θεμέλιο της ΕΕ», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Twitter, προσθέτοντας ότι η δικαστική απόφαση «επιβεβαιώνει άλλο ένα σημαντικό εργαλείο για την ΕΕ προστατεύοντας και ενισχύοντάς μας κοινότητα αξιών».

Το διακύβευμα ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας το διακύβευμα ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Πόροι 36 δισεκατομμυρίων ευρώ του ταμείου ανάκαμψης που προορίζονται για την Πολωνία και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία έχουν παγώσει εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η επικύρωση του μηχανισμού από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη αυξάνει την πίεση επί της Κομισιόν, η οποία είναι αρμόδια για την ενεργοποίησή του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποδεχθεί, σε συμφωνία με τους 27, να περιμένει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν ενεργήσει, ενώ η σχετική ρύθμιση βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Αλλά, εδώ και μήνες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει για την εφαρμογή του μηχανισμού και έχει προσφύγει κατά της Κομισιόν για αδράνεια.

Η σημερινή δικαστική απόφαση θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο.

Η Διαμάχη της ΕΕ με τις Ουγγαρία- Πολωνία

Στην Πολωνία, η διαμάχη αφορά τη δικαστική εξουσία. Σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, όλα τα μέλη της Ένωσης υπόκεινται στους νόμους της ΕΕ και στην τελική εξουσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αλλά το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι το πολωνικό σύνταγμα υπερισχύει του δικαίου της ΕΕ, μια άμεση αμφισβήτηση της βάσης της ένταξης στην ΕΕ.

Στην Ουγγαρία, από την άλλη, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αποτελεί σταθερά μια πηγή ανησυχίας. Η ΕΕ ανησυχεί για την ελευθερία του Τύπου και τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα. Η τελευταία διαμάχη ξεκίνησε όταν το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε νομοθεσία που απαγορεύει την προβολή προϊόντων σε ανηλίκους που απεικονίζουν ή προωθούν θέματα ομοφυλοφιλίας ή αλλαγής φύλου. Η κυβέρνηση λέει ότι ο νόμος προστατεύει τα παιδιά και τις οικογενειακές αξίες της Ουγγαρίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι υπονομεύει τις αξίες της ανοχής και της ατομικής ελευθερίας που κατοχυρώνονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Πλέον η «μπάλα» περνάει στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνεδρίαση αναμένεται να αποφασισθεί πότε θα ξεκινήσoυν να εφαρμόζονται οι περικοπές κονδυλίων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ