Κοσμος

Ουκρανική κρίση: Νέες συνομιλίες Πούτιν με Μπάιντεν και Μακρόν

Φόβοι για ρωσική εισβολή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία
Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία © EPA/STANISLAV KOZLIUK

Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία - Νέες επαφές Πούτιν με Μπάιντεν και Μακρόν.

Νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες αναμένονται σήμερα μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν, του Τζο Μπάιντεν και του Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεσπάσει «ανά πάσα στιγμή».

Από την πλευρά της, η Ρωσία χαρακτηρίζει «υστερικές» τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων. «Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».

Από πλευράς του, σε σημερινές δηλώσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διεμήνυσε ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα, είτε η Μόσχα επιλέξει τη διπλωματία, είτε την κλιμάκωση».

Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία
Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία © EPA/STANISLAV KOZLIUK

Ρωσικά γυμνάσια στην Κριμαία

Την ίδια ώρα, πάντως, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας άρχισαν ασκήσεις κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας στο πλαίσιο ευρύτερων ναυτικών γυμνασίων.

Το πρακτορείο ειδήσεων πρόσθεσε ότι σκοπός των γυμνασίων είναι η υπεράσπιση της ακτής της Κριμαίας, των φυλακίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας όπως και του τομέα της οικονομίας και των ναυτικών επικοινωνιών.

Πρόσφατα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει αυτόν τον μήνα και τον επόμενο γυμνάσια με τη συμμετοχή όλων των στόλων της από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό, στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος κατά την αντιπαράθεσή της με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

Σε κόκκινο συναγερμό η Ουκρανία - Νέες επαφές Μπάιντεν και Πούτιν σήμερα
Σε κόκκινο συναγερμό η Ουκρανία - Νέες επαφές Μπάιντεν και Πούτιν σήμερα © EPA/SERGEY KOZLOV

Συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα

Όλα αυτά σε συνέχεια του χθεσινού νέου γύρου ειρηνευτικών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της «Ομάδας της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία), που έλαβε χώρα στο Βερολίνο, που έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Οι εν λόγω διαβουλεύσεις αφορούν την σύγκρουση που μαίνεται στην ανατολική Ουκρανία από το 2014 μεταξύ αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και του ουκρανικού στρατού από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι.

Η Μόσχα, η οποία έχει ήδη προσαρτήσει την Κριμαία το 2014, αρνείται οποιαδήποτε επιθετική πρόθεση απέναντι στην Ουκρανία, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκλιμάκωση μια σειρά από αξιώσεις, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί ποτέ στο NATO. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, κρίνουν οι δυτικοί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ