Κοσμος

Γαλλία: Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής αιωνόβιος Αφροαμερικανός

Συμμετείχε στην Απόβαση στη Νορμανδία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ/Γαλλία: Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής ονομάστηκε αιωνόβιος Αφροαμερικανός που συμμετείχε στην Απόβαση στη Νορμανδία
Αφροαμερικανοί βετεράνοι © Al Alford/EPA Pool

Αφροαμερικανός άλλοτε στρατιώτης, σήμερα 100 ετών, που είχε τραυματιστεί μετά την Απόβαση στη Νορμανδία, ονομάστηκε ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, στο γενικό προξενείο της Γαλλίας στο Μανχάταν, παρόντων του τιμώμενου προσώπου Οσιόλα Λούι Φλέτσερ, αμερικανών και γάλλων επισήμων, η κόρη του Τζάκλιν Στριτς τόνισε –στα γαλλικά– «σας ευχαριστώ που δείξατε στην Αμερική ότι οι ζωές των μαύρων είχαν πάντα σημασία», αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στο κίνημα Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»).

«Κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, έχαιρε σεβασμού, αγάπης και εκτίμησης από τον γαλλικό λαό», είπε η κυρία Στριτς αναφερόμενη, συγκινημένη, στον έναν αιώνα ζωής του πατέρα της, που από τον αμερικανικό στρατό βρέθηκε στην αστυνομία της Νέας Υόρκης προτού γίνει καθηγητής της αγγλικής και αγωνιστής για τα δικαιώματα της κοινότητας των μαύρων της Νέας Υόρκης.

Γεννημένος τη 16η Ιανουαρίου 1922, παιδί φτωχής οικογένειας Αφροαμερικανών από το Μπρούκλιν, ορφανός από πατέρα μετά τα τρία του χρόνια, ο κ. Φλέτσερ κατατάχτηκε στον στρατό των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 1943. Θα βρισκόταν στις παραλίες της Νορμανδίας μία εβδομάδα μετά την απόβαση, την 6η Ιουνίου 1944, με ειδικότητα χειριστή γερανού.

Τραυματίστηκε αρκετές φορές στα πόδια από τα αναρίθμητα θραύσματα των φρικιαστικών βομβαρδισμών και μαχών στις παραλίες, κατόπιν, πιο σοβαρά, όταν γερμανικός πύραυλος έπληξε φορτηγό πλοίο ανεφοδιασμού, ανέφερε ο γενικός πρόξενος Ζερεμί Ρομπέρ προτού του δώσει τα διακριτικά του ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

«Διακινδυνεύσατε τη ζωή σας για να απελευθερώσετε τη χώρα μου, τη Γαλλία, και για να απελευθερώσετε την Ευρώπη από τους ναζί. Άνθρωποι όπως εσείς σώσατε εκατομμύρια ζωές», τόνισε ο κ. Ρομπέρ, χαρακτηρίζοντας τον τιμώμενο «ήρωα των ΗΠΑ» και «ήρωα της Γαλλίας».

«Παραμείνατε αφοσιωμένος στους αδελφούς σας στα όπλα, παρότι τραυματιστήκατε βαριά και παρά τις διακρίσεις που αντιμετωπίζατε ως μαύρος στρατιώτης», είπε ακόμη ο γάλλος διπλωμάτης.

Ο κ. Φλέτσερ, σε αναπηρικό αμαξίδιο, πήρε για λίγο τον λόγο για να πει, με πειρακτικό τόνο, πως οι Γάλλοι μας «έκαναν να πιστέψουμε ότι εμείς τους σώσαμε, όμως μας βοήθησαν να τους σώσουμε», αναφερόμενος στη δράση των γάλλων ανταρτών κατά των ναζί.

Σχεδόν 78 χρόνια μετά την Απόβαση της Νορμανδίας, η Τζάκλιν Στριτς ευχαρίστησε τη γαλλική κυβέρνηση για την «εξαιρετική τιμή» που έκανε στον πατέρα της χρίζοντάς τον ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ θύμισε ότι ο πατέρας της δεν έλαβε παρά μόλις το 2021, στα 99 του χρόνια, το περίφημο παράσημο Purple Heart, που απονέμεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στους στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη μάχη.

«Παρά το γεγονός, ή ίσως εξαιτίας του γεγονότος πως είναι αφροαμερικανός, απόγονος Ινδιάνων της Αμερικής, πάντα χρειαζόταν να δουλεύει και να μάχεται διπλά για να παίρνει αυτό που του αξίζει», πρόσθεσε.

Η Λεγεώνα της Τιμής, την οποία ίδρυσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1802, μετρά 92.000 μέλη, πολίτες και στρατιωτικούς, που επιλέγονται για τις «διακεκριμένες υπηρεσίες τους στο έθνος» της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ