Κοσμος

Βενέδικτος: Ζητά συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας Έδρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην πάπας, Βενέδικτος σε παλαιότερη εμφάνισή του
Ο πρώην πάπας, Βενέδικτος σε παλαιότερη εμφάνισή του © EPA / Daniel Karmann

Πάπας Βενέδικτος: Η συγγνώμη στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς και η επιστολή για το φλέγον ζήτημα.

O πρώην πάπας, Βενέδικτος, με επιστολή του αναφέρεται στο ζήτημα των σεξουαλικών κακοποιήσεων στην Καθολική Εκκλησία του Μονάχου και ζητά συγγνώμη εκ μέρους της Εκκλησίας της Ρώμης. 

 

«Είχα θέση τεράστιας ευθύνης στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ο πόνος μου κατά συνέπεια αυξάνεται συνεχώς. Κάθε μέρα διερωτώμαι αν και εγώ θα έπρεπε να μιλώ για μεγάλη υπαιτιότητα», γράφει χαρακτηριστικά ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ. Ο 95χρονος Βενέδικτος, ο οποίος παραιτήθηκε από ποντίφικας το 2013, σημειώνει: «Εκφράζω εκ νέου προς τα θύματα το βαθύ μου αίσθημα ντροπής, μεγάλο πόνο, και ζητώ ειλικρινώς συγγνώμη». 

Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε για την ίδια την αρχιεπισκοπή του Μονάχου, έπεσαν θύματα παιδεραστών κληρικών συνολικά 497 νέοι από το 1945 μέχρι το 2021. Σε ό,τι αφορά τον πρώην Άγιο Πατέρα των Ρωμαιοκαθολικών, η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει ότι ως αρχιεπίσκοπος του Μονάχου από το 1977 μέχρι το 1982 φέρεται να μην παρενέβη, ως όφειλε, για να τιμωρήσει τέσσερις ιερείς, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Η Αγία Έδρα σε επίσημο ανακοινωθέν της επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων και ότι καταβάλλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να προστατέψει τα παιδιά, ώστε να μεγαλώνουν πάντα σε ασφαλείς συνθήκες». Αλλά ο Βενέδικτος αντικρούει τις κατηγορίες και τονίζει ότι «σύντομα θα κριθεί από τον ισχυρότερο και ύστατο κριτή».

Ο δε γραμματέας του, πατέρας Γκέοργκ Γκένσβαϊν, προσθέτει: «υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να καταστρέψουν τον Βενέδικτο. Μπορεί να έκανε ορισμένα λάθη, αλλά δεν είπε ποτέ εσκεμμένα ψέματα». Σύμφωνα με τον Γκένσβαϊν, ο οποίος  βρίσκεται ακόμη στο πλευρό του, «όσοι δεν αγάπησαν ποτέ τον επίτιμο πάπα, τη θεολογία και τη δράση του, τώρα προσπαθούν να του επιτεθούν με άνανδρο τρόπο».   

Πηγή: DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ