Κοσμος

Eπιβεβαιώνεται το «βάρος» του Brexit στο εμπόριο της Βρετανίας

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των Brexiteers

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
brexit
Λονδίνο - Brexit: Κόκκινα λεωφορεία περνούν μπροστά από την Τράπεζα της Αγγλίας © EPA

To Βrexit έχει έως τώρα καταστήσει το εμπόριο πολύ πιο ακριβό λόγω καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας και όπως ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών.

Ενώ η κυβέρνηση Τζόνσον πιέζεται αφόρητα από σκάνδαλα και άλλες παλινωδίες μια νέα έκθεση επιβεβαιώνει όσους έλεγαν ότι το Brexit έμοιαζε με κίνηση αυτοτραυματισμού που θα έχει ως αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να υποβαθμιστεί, να γίνει φτωχότερο και περισσότερο απομονωμένο.

Tην ώρα που το εμπόριο υπέστη πιέσεις λόγω της πανδημίας της COVID-19 και άλλων περιορισμών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών κατέληξε ότι η «έξοδος από την ΕΕ είχε αντίκτυπο και ότι οι νέες συνοριακές ρυθμίσεις πρόσθεσαν κόστος στο επιχειρείν». 

«Μια από τις μεγαλύτερες υποσχέσεις του Brexit ήταν η αποδέσμευση των βρετανικών επιχειρήσεων, που θα τους έδινε το περιθώριο να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητά τους και τη συνεισφορά τους στην οικονομία», δήλωσε η Μεγκ Χίλιερ, επικεφαλής της επιτροπής. «Ωστόσο, ο μόνος αντίκτυπος που μπορεί να εντοπιστεί έως τώρα είναι αυξημένο κόστος, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στα σύνορα».

Υποστηρικτές του Brexit έλεγαν ότι η έξοδος θα έδινε στο Ηνωμένο Βασίλειο ανεξαρτησία και τη δυνατότητα να ξεφύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα γερμανικής κυριαρχίας οικοδόμημα που οδηγεί σε στασιμότητα και υπολείπεται μεγάλων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικό έργο να υλοποιήσει προκειμένου να καταστήσει το διασυνοριακό εμπόριο πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις.

Παρά την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, το εμπόριο με τη Βρετανία μειώθηκε μετά την οριστική έξοδο της χώρας από την Ένωση. Το Brexit περιέπλεξε επίσης την άφιξη Ευρωπαίων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Το γεγονός ότι οι συνέπειες του Brexit στο ΑΕΠ θα είναι σημαντικότερες από εκείνες της πανδημίας δεν προκαλεί έκπληξη, σημείωσε ο Τζόναθαν Πόρτις, καθηγητής Οικονομικών στο Κινγκς Κόλετζ. «Η Covid ήταν ένα τεράστιο σοκ, βραχυπρόθεσμα» αλλά δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία μακροπρόθεσμα ενώ το Brexit «είναι η μόνιμη ύψωση φραγμών στο εμπόριο και την κινητικότητα των εργαζομένων», εξήγησε.

Ta προβλήματα δεν σταματούν όμως εδώ καθώς προ ημερών, ο πρώτος υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Πολ Γκίβαν, ανακοίνωσε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, μια κίνηση που θα παραλύσει την εκτελεστική εξουσία στην περιοχή ενόψει των εκλογών στις αρχές Μαΐου.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ άφησε τη Βόρεια Ιρλανδία εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη επιστροφή σε ένα πολιτικά ευαίσθητο σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας, μια δέσμευση βάσει της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. Οι συνδικαλιστές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι στη Θάλασσα της Ιρλανδίας υπονομεύουν το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας ως τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ