Κοσμος

Ανησυχία για νέες παραλλαγές μετά από κρούσματα Όμικρον σε ελάφια

Εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με τους ανθρώπους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Ελάφια προσβλήθηκαν από κορονοϊό
Ελάφι © Pixabay

Σε αρκετά ελάφια με λευκή ουρά, που ζουν στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, εντοπίστηκαν κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με ερευνητές.

Ο εντοπισμός της Όμικρον σε ελάφια, δημιουργεί ανησυχίες ότι η μετάδοση του ιού ανάμεσα στα συγκεκριμένα ζώα πιθανώς να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων παραλλαγών αναφέρουν οι ερευνητές που επικαλείται η NYT. 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι υποδοχείς ACE2 που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων των ελαφιών και στους οποίους προσδένεται ο νέος κορωνοϊός, είναι παρόμοιοι με των ανθρώπων. Σε δύο μελέτες, οι ερευνητές χορήγησαν σε ελάφια στελέχη του ιού SARS-CoV-2. Τα μολυσμένα ελάφια μετέδωσαν τον ιό σε άλλα ελάφια μέσω σταγονιδίων κοπράνων και ρινικών εκκρίσεων και ορισμένα εμφάνισαν συμπτώματα της COVID-19, όπως βήχα, ρινικές εκκρίσεις και αλλοιώσεις στους πνεύμονες που διαπιστώθηκαν σε μεταθανάτια εξέταση.

«Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν ατέρμονο κύκλο, όπου ο ιός θα μεταδίδεται συνεχώς από το ένα ελάφι στο άλλο και θα δημιουργούνται νέες παραλλαγές», αναφέρει στους New York Times ο Σουρές Κουτσιπούντι, μικροβιολόγος κτηνίατρος, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας των ερευνητών.

Τα ελάφια θα μπορούσαν να είναι ένας ιδιαίτερα προβληματικός φορέας του ιού, καθώς οι άνθρωποι συνήθως επιθυμούν να τα πλησιάσουν. Πρόκειται για ζώα που περιπλανιούνται σε πολλές περιοχές και φαίνονται σε γενικές γραμμές να είναι ασυμπτωματικά.

«Βρισκόμαστε σήμερα εν μέσω μιας από τις πιο καταστροφικές πανδημίες αυτού του αιώνα, η οποία προκαλείται από έναν ζωονοσογόνο παράγοντα που έχει μεταδοθεί από ένα άγνωστο είδος στον άνθρωπο», δήλωσε ο ερευνητής Μίτσελ Πάλμερ. «Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ποια ζώα είναι ευάλωτα στη μόλυνση με τον SARS-CoV-2 και ποια μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, τα άγρια ελάφια αποτελούν θηράματα και καταναλώνονται ως τροφή στις ΗΠΑ. Κάποιες Πολιτείες έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κυνηγούς να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας όταν μεταφέρουν τα πτώματα των ελαφιών, συμβουλεύοντάς τους μάλιστα να φορούν πλαστικά γάντια ή ακόμα και προστατευτικές μάσκες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ