Κοσμος

Φονικές πλημμύρες στη Μαδαγασκάρη: 20 νεκροί, 55.000 εκτοπισμένοι

Ο κυκλώνας Μπατσιράι σάρωσε ολόκληρες περιοχές - Εικόνες καταστροφής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο τροπικός κυκλώνας Μπατσιράι πάνω από τη Μαδαγασκάρη - Εικόνα από δορυφόρο
Ο τροπικός κυκλώνας Μπατσιράι πάνω από τη Μαδαγασκάρη - Εικόνα από δορυφόρο © EPA/EUROPEAN UNION, COPERNICUS SENTINEL-3 IMAGERY

Στη Μαδαγασκάρη οι νεκροί από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο κυκλώνας Μπατσιράι, έφθασαν τους 20. Τα βίντεο με τις εικόνες καταστροφής.

Στη Μαδαγασκάρη ο κυκλώνας Μπατσιράι προκάλεσε τον θάνατο 20 ανθρώπων. Οι εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε 55.000.

Οι πλημμύρες που προκάλεσε προτού ολοκληρώσει το πέρασμά του από τη Μαδαγασκάρη σήμερα το πρωί, κατέστρεψαν τους μεγαλύτερους ορυζώνες της χώρας που βρίσκονται στο κέντρο της νήσου, εγείροντας φόβους για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, προειδοποίησε η Unicef.

«Ο Μπατσιράι έφυγε από τη Μαδαγασκάρη σήμερα το πρωί στις 07.00 (06.00 ώρα Ελλάδος) προς τον κόλπο της Μοζαμβίκης» δήλωσε ο Ζαν Μπενουά Μανές, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Unicef στη Μαδαγασκάρη.

Ο τροπικός κυκλώνας έφτασε στη Μαδαγασκάρη το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής στην ανατολική ακτή της μεγάλης νήσου του Ινδικού Ωκεανού, συνοδευόμενος από ισχυρές βροχές και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα έως και 165 χιλιομέτρων την ώρα, προτού πλήξει τη γαλλική νήσο Ρεϊνιόν. Η Unicef εκφράζει φόβους ότι πολλά θύματα είναι παιδιά, καθώς αυτά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Ο κυκλώνας έπληξε αρχικά αγροτική παράκτια ζώνη 150 χιλιομέτρων που είναι αραιοκατοικημένη προτού κατευθυνθεί δυτικά προς την ενδοχώρα, προκαλώντας την υπερχείλιση ποταμών και πλημμύρες που κατέστρεψαν τους μεγαλύτερους ορυζώνες της Μαδαγασκάρης, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την Unicef.

«Οι συνέπειες του κυκλώνα δεν τελειώνουν σήμερα, θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες κυρίως στον αγροτικό τομέα» προειδοποίησε ο Μανές. Μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, η Μαδαγασκάρη είχε ήδη πληγεί πριν από έναν μήνα από τη φονική τροπική καταιγίδα Άνα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 55 ανθρώπων και έπληξε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Το 77% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το νότιο τμήμα της νησιωτικής χώρας πλήττεται από σοβαρή ξηρασία που έχει οδηγεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε οξύ υποσιτισμό και κάποιους θύλακες σε λιμό.

Super Typhoon Batsiray destroys Madagascar at a speed of 250 km/h! Millions of people are in danger!

Μαδαγασκάρη: Γλίτωσε η πρωτεύουσα από τον κυκλώνα Μπατσιράι

Η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο και το κύριο λιμάνι της χώρας, το Τοαμασίνα, στο βορειοανατολικό τμήμα στη Μαδαγασκάρη, γλίτωσαν αυτήν την φορά από τον κυκλώνα.

«Οι στέγες εκατοντάδων σχολείων, κέντρων υγείας παρασύρθηκαν» από τους ανέμους στις πληγείσες ζώνες, υπογραμμίζει ωστόσο η Unicef.

Κατά το πέρασμά του ο κυκλώνας Μπατσιράι κατέστρεψε εν μέρει την κύρια οδική αρτηρία που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της νήσου, «γεγονός το οποίο θα δυσχεράνει την πρόσβαση και την ενίσχυση ορισμένων χωριών, συμπεριλαμβανομένων ζωνών με ξηρασία» προειδοποίησε ο Ζαν-Μπενουά Μανές, τονίζοντας ότι «η Μαδαγασκάρη βρίσκεται σε διαρκή ανθρωπιστική κρίση».

Utter devastation in Madagascar after Cyclone Batsirai

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ