Κοσμος

Δραματικές διασώσεις παιδιών που έμειναν στην ιστορία (βίντεο)

Από τον 5χρονο Ραγιάν στο Μαρόκο στην τραγική ιστορία της Ομάιρα Σάντσες στην Κολομβία

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δραματικές διασώσεις παιδιών σε Κολομβία, Μαρόκο και Ταϊλάνδη
Δραματικές διασώσεις παιδιών σε Κολομβία, Μαρόκο και Ταϊλάνδη © EPA/ Mauro CARRARA | Jalal Morchidi | YouTube

Στο Μαρόκο ο Ραγιάν ανασύρθηκε νεκρός από το πηγάδι που είχε παγιδευτεί. Η τραγική ιστορία ξύπνησε μνήμες από 4 δραματικές διασώσεις εγκλωβισμένων παιδιών.

Στο Μαρόκο ο 5χρονος Ραγιάν που είχε παγιδευτεί στο πηγάδι, δεν τα κατάφερε. Οι διασώστες έδωσαν μάχη με τον χρόνο για να τον απεγκλωβίσουν από το πηγάδι, βάθους 32 μέτρων. Το Σάββατο (05.02) αργά το βράδυ ο 5χρονος ανασύρθηκε νεκρός. Οι διασώστες χρειάστηκε να σκάψουν με μπουλντόζες ολόκληρη την πλαγιά για να δημιουργήσουν ένα τούνελ, το οποίο κατέληγε στο σημείο όπου ήταν εγκλωβισμένο το παιδί.

Βλέποντας τα σωστικά συνεργεία να μεταφέρουν το φορείο, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Δεν είχε γίνει ακόμη γνωστό ότι ο Ραγιάν πέθανε. Ο απεγκλωβισμός του αγοριού από το πηγάδι στο Μαρόκο έγινε σε live μετάδοση.

Ο 5χρονος ήταν παγιδευμένος για 5 ήμερες στα έγκατα της γης. Σε ένδειξη αλληλεγγύης χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατασκηνώσει στο κρύο σε αυτήν την ορεινή περιοχή του Μαρόκο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων. Οι αρχές τοποθέτησαν μεταλλικά φράγματα, εμποδίζοντας το πλήθος να πλησιάσει.

Ο κόσμος φώναζε κατά διαστήματα «Αλλάχ Ακμπάρ» (σ.σ. Ο Θεός είναι μεγάλος) και χειροκροτούσε για να εμψυχώσει τους διασώστες που έδιναν μάχη με τον χρόνο για να σώσουν τον 5χρονο Ραγιάν από το πηγάδι.

Στα social media η περιπέτεια του μικρού αγοριού στο Μαρόκο προκάλεσε κύμα συμπαράστασης. Χρήστες στο Twitter δημιούργησαν το hashtag #SaveRayan (σ.σ. Σώστε τον Ράιαν).

Moroccan boy trapped in well dies before rescue

Five-year-old Rayan who was trapped in a deep well in northern Morocco for five days has died. 😭

Η τραγική ιστορία του Ραγιάν θύμισε τέσσερις δραματικές διασώσεις παιδιών που έμειναν στην ιστορία. Οι δύο από αυτές είχαν τραγική κατάληξη.

Παγιδευμένη σε πηγάδι στο Τέξας - Η Jessica McClure ήταν 18 μηνών

Στις 16 Οκτωβρίου 1987 η Jessica McClure παρέμεινε για 58 ώρες μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο πηγάδι. Η επιχείρηση διάσωσης μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση. Στην πόλη Μίντλαντ η κινητοποίηση ήταν τεράστια. Η Jessica έπεσε μέσα στο πηγάδι, ενώ έπαιζε με τις φίλες της, και παγιδεύτηκε σε βάθος 7 μέτρων.

Οι διασώστες έσκαψαν παράλληλα μια τρύπα και όταν έφθασαν στο σημείο όπου βρισκόταν παγιδευμένο το παιδί, άνοιξαν ένα οριζόντιο τούνελ. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο σημείο, παρακολουθώντας με αγωνία την επιχείρηση διάσωσης. Μετά τον απεγκλωβισμό της η Jessica McClure νοσηλεύτηκε για έναν μήνα στο νοσοκομείο. Έχοντας τραυματιστεί από την πτώση της, είχε χάσει ένα δάχτυλο από γάγγραινα. Δέχτηκε επίσκεψη από τον τότε Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο και τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν.

Jessica McClure Rescue (CBS) 10-16-87

Η τραγική ιστορία της Ομάιρα Σάντσες στην Κολομβία

Δύο χρόνια νωρίτερα στις 13 Νοεμβρίου 1985 η δραματική ιστορία της 13χρονης Omayra Sanchez στην Κολομβία, είχε συγκλονίσει. «Θάνατος σε ζωντανή μετάδοση» είχαν γράψει τότε εφημερίδες.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάδο ντε Ρουίζ προκάλεσε τήξη των πάγων στο βουνό. Ορμητικοί χείμαρροι, γνωστοί ως λαχάρ (συνδυασμός νερού, λάσπης και πυροκλαστικών υλικών) «έθαψαν» την πόλη Αρμέρο, σε απόσταση 48 χλμ. από το ηφαίστειο. Περίπου 23.000 άνθρωποι (το 75% του πληθυσμού) έχασαν τη ζωή τους. Η Ομάιρα Σάντσες επέζησε, ωστόσο παγιδεύτηκε σε μια λίμνη από λάσπες και χαλάσματα.

Η βοήθεια καθυστέρησε τραγικά να έρθει. Εκείνες τις ημέρες ο κολομβιανός στρατός βρισκόταν σε συναγερμό, καθώς αντάρτες είχαν καταλάβει το Δικαστικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, προκειμένου να καταστρέψουν μεταξύ άλλων και τα πειστήρια που ενοχοποιούσαν τον Πάμπλο Εσκομπάρ.

Παγιδευμένη μέχρι τον λαιμό, ήταν καταπονημένη και αφυδατωμένη. Μεμονωμένοι διασώστες είχαν προσπαθήσει να την απεγκλωβίσουν. Όπως διαπιστώθηκε, όμως, έπρεπε να της ακρωτηριάσουν τα πόδια -κάτι που δεν μπορούσε να γίνει χωρίς τη βοήθεια γιατρού. Η μοναδική αντλία που έφθασε με μεγάλη καθυστέρηση στην πόλη Αρμέρο για να διώξει τα νερά γύρω από το κορίτσι, δεν δούλεψε σωστά και καταστράφηκε από τις λάσπες.

Η 13χρονη Omayra Sanchez στην Κολομβία ήταν παγιδευμένη στο νερό για τρεις ημέρες
Η 13χρονη Omayra Sanchez στην Κολομβία ήταν παγιδευμένη στο νερό για τρεις ημέρες © EPA/Mauro CARRARA

Η Ομάιρα Σάντσες έσβηνε ώρα με την ώρα. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί γύρω της, προσπαθούσε να της δώσει κουράγιο. Η 13χρονη πέθανε μετά από τρεις ημέρες από γάγγραινα και υποθερμία. Τις τελευταίες ώρες το κορίτσι βρισκόταν σε σύγχιση και είχε χάσει τελείως τις δυνάμεις του. Τα μάτια της ήταν μαύρα, όλα τα τριχοειδή αγγεία στο σώμα της είχαν σπάσει και η μορφή της είχε γίνει απόκοσμη. Ο μαρτυρικός της θάνατος μεταδόθηκε live από την τηλεόραση.

The girl who moved the world - The Story of Omayra Sanchez

Η συγκλονιστική φωτογραφία που τράβηξε ο Γάλλος φωτογράφος Frank Fournier δημοσιεύτηκε στο Paris Match λίγες ημέρες μετά το θάνατο της 13χρονης. Με αυτό το φωτογραφικό ντοκουμέντο κέρδισε το World Press Photo Award για το 1985. «Όταν τράβηξα τις φωτογραφίες ένιωσα εντελώς αδύναμος μπροστά σε αυτό το μικρό κορίτσι, που αντιμετώπιζε τον θάνατο με θάρρος και αξιοπρέπεια» είχε δηλώσει.

Γιούλεν Ροσεγιό, το 2χρονο αγόρι στην Ισπανία που ανασύρθηκε νεκρό από πηγάδι

Τον Ιανουάριο του 2019 η ιστορία του Γιούλεν Ροσεγιό είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη στην Ισπανία. Το 2χρονο αγόρι είχε παγιδευτεί σε πηγάδι, βάθους 100 μέτρων. Έπεσε μέσα στις 13 Ιανουαρίου. Έπαιζε σε ένα χωράφι που ανήκε σε κάποιο μέλος της οικογένειάς του, με τους γονείς του να γευματίζουν κοντά στο σημείο.

Το αγοράκι που παγιδεύτηκε στο πηγάδι στην Ισπανία, ανασύρθηκε νεκρό. Όταν οι διασώστες στην Ανδαλουσία κατάφεραν να φθάσουν κοντά του, το αγόρι είχε ξεψυχήσει. Είχαν περάσει 13 ημέρες. «Όλη η Ισπανία συναισθάνεται την απέραντη θλίψη του οικογένειας του Γιούλεν. Παρακολουθήσαμε από κοντά κάθε βήμα αυτού που του συνέβη. Ευχαριστούμε για τις ακούραστες προσπάθειές τους όλους όσοι προσπάθησαν να τον σώσουν όλες αυτές τις ημέρες» είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Rescate de Julen desde el interior del túnel

Así ha sido el rescate de Julen: 13 días de  infierno

Η κινηματογραφική διάσωση 12 παιδιών από σπήλαιο στην Ταϊλάνδη

Το καλοκαίρι του 2018 διασώστες στην Ταϊλάνδη κατάφεραν να βγάλουν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στο βόρειο τμήμα της χώρας 12 παιδιά και τον προπονητή τους, που είχαν εγκλωβιστεί για 18 ημέρες. Η επιχείρηση διάσωσης ήταν γιγαντιαία και συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στις 23 Ιουνίου 2018, όταν καταιγίδα πλημμύρισε το σπήλαιο στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι. Βρετανοί δύτες κατάφεραν να τους εντοπίσουν ζωντανούς. Το βίντεο ντοκουμέντο είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Οι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν τα εγκλωβισμένα παιδιά, χρησιμοποιώντας φιάλες οξυγόνου για καταδύσεις. Τα απομάκρυναν «κοιμισμένα» πάνω σε ειδικά φορεία.

Ο προπονητής της ομάδας αποθεώθηκε για τον τρόπο που στήριξε τα παιδιά και στάθηκε στο πλευρό τους, πετυχαίνοντας να τα κρατήσει ενωμένα και να τους διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Στα social media οι εξελίξεις από τη δραματική διάσωση μεταδίδονταν λεπτό προς λεπτό. Η περιπέτεια των παιδιών στην Ταϊλάνδη είχε αίσιο τέλος, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στη συνέντευξη Τύπου τόσο τα παιδιά όσο και ο προπονητής τους είχαν συγκλονίσει. «Πίναμε νερό από τους σταλακτίτες, δεν είχαμε φαγητό» είχαν πει.

Στη δραματική επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη ένας δύτης έχασε τη ζωή του στο πλημμυρισμένο σπήλαιο.

Missing soccer team found alive in a cave in Thailand after 10 days

Thai Cave Rescue: a reconstruction in 3D

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ