1821 Digital Gallery

Iταλία: Πέντε άκαρπες ψηφοφορίες για νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πλατεία ντελ Κουιρινάλε
Πλατεία ντελ Κουιρινάλε © ΕPA Pool
Kινδύνευει και η κυβέρνηση Ντράγκι
  • A-
  • A+
0
Ακόμα μια κάλπη δεν οδήγησε στην εκλογή νέου προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας, γεγονός που οδηγεί σε νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Οι μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των ψηφοφοριών για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, συνεχίζουν να μην μπορούν να καταλήξουν σε έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής.

Στην σημερινή, πέμπτη  ψηφοφορία, η κεντροδεξιά αποφάσισε να ψηφίσει την πρόεδρο της γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι. Πρόκειται για νομικό, πρώην γερουσιαστή της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Αν δεν αλλάξει άμεσα κάτι, όμως,  και δεν βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής η κυβέρνηση Ντράγκι κινδυνεύει να πέσει και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο ίδιος ο Ιταλός τεχνοκράτης Πρωθυπουργός, άλλωστε,  έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο -αν όχι αδύνατον- πολιτικές δυνάμεις οι οποίες  δεν καταφέρνουν να εκλέξουν από κοινού τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μπορέσουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Τις ώρες αυτές, μάλιστα, πολλοί σχολιαστές εκφράζουν την άποψη ότι μπορεί να υπάρχει  μυστική  συμφωνία της Λέγκα, με τον πρώην Πρωθυπουργό και νυν αρχηγό των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε. Mε κύριο στόχο να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η Λέγκα, με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσε  να εξασφαλίσει γύρω στο 19% των ψήφων. Όσο για τον Κόντε, έστω και αν οι «πεντάστεροι» βρίσκονται σε εντυπωσιακή πτώση, ίσως καταφέρει  να διατηρήσει, προς το παρόν, την ηγεσία του κινήματος, η οποία του αμφισβητείται όλο και εμφανέστερα.

Σχετικα
O Nτράγκι είναι ο ηγέτης που είχε ανάγκη η Ευρώπη τόσα χρόνια
O Nτράγκι είναι ο ηγέτης που είχε ανάγκη η Ευρώπη τόσα χρόνια

Οι σχετικές ψηφοφορίες ξεκίνησαν φέτος στις 24 Ιανουαρίου, την περασμένη Δευτέρα, και ο στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται επισήμως η θητεία του 80χρονου νυν προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα. Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε ο 80χρονος Ματαρέλα παραμένει ως υπηρεσιακός πρόεδρος και οι ψηφοφορίες συνεχίζονται.

Υπάρχουν ακόμη, βέβαια,  κάποιες πιθανότητες να επιτευχθεί μια ευρύτερη σύγκλιση, επί ενός ονόματος  κοινής αποδοχής. Όσο περνούν οι ώρες, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια επιστροφή στην υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, ή ένα επίσημο αίτημα των κομμάτων,  προς τον νυν Πρόεδρο  Σέρτζιο Ματαρέλα, να δεχθεί την  επανεκλογή  για δεύτερη θητεία. Έστω και αν στη συνέχεια δεν εξαντλήσει όλη την επταετία του. Είναι κάτι που στην Ιταλία θεωρείται σπάνιο, αλλά όχι αδύνατον. Είχε συμβεί ήδη το 2013, με τον τότε πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, το προεδρείο της βουλής αποφάσισε να πραγματοποιηθεί και δεύτερη ψηφοφορία, σήμερα το απόγευμα γύρω στις 5 μμ.

Σχετικα
Ιταλία: Ταμείο για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού δημιούργησε η κυβέρνηση Ντράγκι
Ιταλία: Ταμείο για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού δημιούργησε η κυβέρνηση Ντράγκι

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν η κεντροδεξιά ( η οποία είναι διχασμένη και στο εσωτερικό της) θα αποφασίσει να βρει μια προσωπικότητα χωρίς έντονο κομματικό χαρακτήρα και να την προτείνει στην αντίπαλη παράταξη ή αν θα θελήσει να επιμείνει στην  προσπάθεια εκλογής ενός δικού της στελέχους, στην προεδρία της ιταλικής  δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5