Κοσμος

Πέθανε ο Μαγκάουα, ο αρουραίος που έβρισκε νάρκες στην Καμπότζη

Εντόπισε περισσότερες από 100 πριν φύγει από τη ζωή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αρουραίος Μαγκάουα ψάχνει για νάρκες στην Καμπότζη
Ο αρουραίος Μαγκάουα ψάχνει για νάρκες στην Καμπότζη © YouTube

Ο Μαγκάουα ήταν ο αρουραίος που έγινε ήρωας στην Καμπότζη, καθώς εντόπισε πολλές νάρκες. Πέθανε σε ηλικία 8 ετών.

Ο Μαγκάουα ήταν ήρωας στην Καμπότζη, καθώς με το έργο του έσωσε δεκάδες ζωές. Ο αρουραίος που εντόπιζε νάρκες και βραβεύτηκε με μετάλλιο, άφησε την τελευταία του πνοή, όπως έγινε γνωστό σήμερα Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022.

Είχε έρθει από την Τανζανία και είχε βοηθήσει ώστε να αποναρκοθετηθούν 225.000 τετραγωνικά μέτρα -επιφάνεια ίση με 42 γήπεδα ποδοσφαίρου, κατά τη διάρκεια της πενταετούς καριέρας του.

Αφού εντόπισε περισσότερες από 100 νάρκες και άλλα εκρηκτικά, ο αρουραίος «συνταξιοδοτήθηκε» πέρυσι τον Ιούνιο. Ο Μαγκάουα πέθανε «ήσυχα» το Σαββατοκύριακο, σε ηλικία 8 ετών, σύμφωνα με τη βελγική ΜΚΟ APOPO. «Όλοι εμείς στην APOPO λυπούμαστε για την απώλεια του Μαγκάουα και είμαστε ευγνώμονες για την απίστευτη δουλειά που πέτυχε» ανέφερε η οργάνωση.

Ο Μαγκάουα φαινόταν να είναι καλά στην υγεία του και πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα του Σαββατοκύριακου παίζοντας με τον συνήθη ενθουσιασμό του. Έπειτα όμως άρχισε να δείχνΕι κουρασμένος, κοιμόταν συχνά και δεν είχε όρεξη να φάει, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Πώς εκπαιδεύτηκε ο Μαγκάουα να εντοπίζει τις νάρκες

Η APOPO, που δραστηριοποιείται στην Ασία και την Αφρική, εκπαίδευσε τον Μαγκάουα ανταμείβοντάς τις επιτυχίες του με τις αγαπημένες λιχουδιές του, μπανάνες και αράπικα φιστίκια. Όταν εντόπιζε το ΤΝΤ που υπάρχει στη νάρκη, έξυνε το έδαφος για να «ενημερώνει» τους ανθρώπους συνεργάτες του.

Η τεχνική αυτή είναι πιο γρήγορη σε σύγκριση με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων. Ο Μαγκάουα, ένα ζώο με ύψος 70 εκατοστά, μπορούσε να χτενίσει μια περιοχή ίση με ένα γήπεδο τένις μέσα σε 30 λεπτά, την ώρα που ένας άνθρωπος εξοπλισμένος με ανιχνευτή μετάλλων θα χρειαζόταν τέσσερις ημέρες.

Magawa the mine-sniffing rat in Cambodia retires

Τον Σεπτέμβριο του 2020 στον Μαγκάουα απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της βρετανικής ένωσης προστασίας των ζώων PDSA, η οποία τιμά κάθε χρόνο ένα ζώο για τη γενναιότητά του. Ήταν ο πρώτος αρουραίος που έλαβε αυτήν την τιμή, που θεωρείται ισοδύναμη με την απονομή του Σταυρού του Γεωργίου για τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την PDSA, περίπου 4-6 εκατομμύρια νάρκες τοποθετήθηκαν στην Καμπότζη μεταξύ 1975-1998 και περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ