Κοσμος

Οι δύσκολες συνομιλίες ΗΠΑ με Ρωσία για την ασφάλεια

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ που ενοχλεί το Κρεμλίνο και η κατάσταση στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνομιλίες για την ασφάλεια ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ στη Γενεύη
Συνομιλίες για την ασφάλεια ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ στη Γενεύη © EPA/DENIS BALIBOUSE

Σε ψυχρό κλίμα οι συζητήσεις για την ασφάλεια ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία στη Γενεύη. Τι είπαν για την Ουκρανία. Το «αγκάθι» με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Πολύωρες συνομιλίες είχαν ΗΠΑ και Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 στη Γενεύη. Κράτησαν περισσότερο από 7 ώρες και μεταξύ άλλων τέθηκε επί τάπητος η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν περίπου στις 10 ώρα Ελλάδος κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Μετά το πέρας των συζητήσεων η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να απορρίψουν τις προτάσεις ασφαλείας που δεν έχουν αποτέλεσμα και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να ακυρώσει την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ακυρώσει την πολιτική των ανοιχτών θυρών στο ΝΑΤΟ, η οποία ήταν πάντα κεντρική για τη συμμαχία» δήλωσε η Σέρμαν. Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να λάβουν τις όποιες αποφάσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με την ηγεσία της χώρας.

Η Σέρμαν ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ είχαν ειλικρινείς και ξεκάθαρες συζητήσεις με τη ρωσική αντιπροσωπεία και είναι ανοιχτές να συναντηθούν ξανά σύντομα για να συζητήσουν λεπτομερέστερα τα διμερή ζητήματα.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Κρεμλίνο μπορεί εύκολα να αποδείξει ότι δεν έχει ένα τέτοιο σχέδιο, προχωρώντας σε μια απλή κίνηση: Να δώσει εντολή να επιστρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ «τροχοπέδη» για την ασφάλεια, διαμηνύει η Ρωσία

Από τη μεριά του ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες για θέματα ασφαλείας μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Γενεύη, ως επαγγελματικές, αλλά δήλωσε ότι απαιτούνται συμβιβασμοί και σημαντικές τομές για να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις.

«Η συζήτηση ήταν δύσκολη, μακρά, πολύ επαγγελματική, σε βάθος, συγκεκριμένη. Χωρίς προσπάθειες να ωραιοποιηθεί κάτι ή να αποφευχθούν οι οξείες γωνίες» ανέφερε με νόημα ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά τις προτάσεις που αφορούν στις εγγυήσεις ασφαλείας.

«Μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η αμερικανική πλευρά προσέγγισε πολύ σοβαρά τις ρωσικές προτάσεις, τις μελέτησε σε βάθος» εκτίμησε ο Ριαμπκόφ. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις προγραμματισμένες συναντήσεις αυτής της εβδομάδας με το ΝΑΤΟ και υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.

Γουέντι Σέρμαν και Σεργκέι Ριαμπκόφ, υφυπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας
Γουέντι Σέρμαν και Σεργκέι Ριαμπκόφ, υφυπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας © EPA/DENIS BALIBOUSE

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, ο Ριαμπκόφ είπε ότι υπάρχει βάση για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογραμμίζοντας όμως ότι η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να υποτιμά τους κινδύνους της αντιπαράθεσης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μπορεί να βρεθεί μια ισορροπία συμφερόντων με το ΝΑΤΟ χωρίς η Ρωσία να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της στα θέματα των εγγυήσεων ασφαλείας. Την ίδια στιγμή ο Ριαμπκόφ κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός της, παρά τις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «όπως το ΝΑΤΟ φροντίζει για τη δική του ασφάλεια, έτσι φροντίζουμε κι εμείς για τη δική μας ασφάλεια και κάνουμε ό,τι θεωρούμε αναγκαίο».

Ρωσική στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με την Ουκρανία
Ρωσική στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με την Ουκρανία © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT

Ο Ριαμπκόφ γνωστοποίησε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα της μη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. «Σε ό,τι αφορά στη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, θα έλεγα ότι στο ζήτημα αυτό δεν υπήρξε κατηγορηματικά καμιά πρόοδος» ξεκαθάρισε, καταλήγοντας: «Αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα... και θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό όλα τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο ζήτημα αυτό».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ