Κοσμος

2022: Με περιορισμούς ο ερχομός του νέου έτους στον κόσμο

Τα νησιά Κιριμπάτι ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που υποδέχτηκε τη νέα χρονιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο «αθόρυβος» ερχομός του Νέου Έτους στον κόσμο
Ο «αθόρυβος» ερχομός του Νέου Έτους στον κόσμο © EPA/ DEAN LEWINS

Ο πλανήτης υποδέχεται το 2022 με τα κρούσματα κορωνοϊού να έχουν εκτοξευτεί, αλλά και με κάποιες ενδείξεις ελπίδας να αχνοφαίνονται.

Υποτονικά αποχαιρετά ο κόσμος του 2021. Εορταστικές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν, η μουσική απαγορεύτηκε και το ρεβεγιόν περιορίστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ο πλανήτης υποδέχεται το 2022 με τα κρούσματα κορωνοϊού να έχουν εκτοξευτεί, αλλά και με κάποιες ενδείξεις ελπίδας να αχνοφαίνονται.

Τα νησιά Κιριμπάτι, στον Ειρηνικό, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που υποδέχτηκε τη νέα χρονιά, ακριβώς στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.

Στο Σίδνεϊ, την πόλη που αυτοχαρακτηρίζεται «παγκόσμια πρωτεύουσα της Πρωτοχρονιάς», ένα μικρό πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο λιμάνι για να παρακολουθήσει την εντυπωσιακή, όπως κάθε χρόνο, ρίψη πυροτεχνημάτων.

Το 2022 έφτασε στην Αυστραλία
Το 2022 έφτασε στην Αυστραλία © EPA/ DEAN LEWINS

Μερικές χιλιάδες ήταν εκείνοι που μπόρεσαν να παραβρεθούν φέτος, μολονότι συνήθως το πλήθος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. «Προσπαθώ να επικεντρωθώ στα θετικά πράγματα που συνέβησαν, αντί για τα αρνητικά», σχολίασε η Μελίντα Χόυαρντ, μια 22χρονη φοιτήτρια ιατρικής, που παρακολουθούσε το θέαμα έξω από την Όπερα.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ντουμπάι σχεδιάζει επίσης ένα σόου πυροτεχνημάτων στο Μπουρζ Χαλίφα, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Το Εμιράτο θα προσπαθήσει και πάλι φέτος να καταρρίψει το ρεκόρ του μεγαλύτερου θεάματος πυροτεχνημάτων όλων των εποχών.

Όμως από τη Σεούλ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, οι εορτασμοί ήταν πολύ περιορισμένοι ή, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έγιναν καθόλου. Λόγω της παραλλαγής Όμικρον, το νέος έτος μπήκε αθόρυβα, χωρίς πυροτεχνήματα, στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Στη Νότια Κορέα, η παραδοσιακή καμπανοκρουσία τα μεσάνυχτα ματαιώθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στο Τόκιο, στη συνοικία Σιμπούγια, οι εορτασμοί ακυρώθηκαν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα προέτρεψε τους συμπατριώτες του να φορούν μάσκες και να μειώσουν τον αριθμό των προσκεκλημένων στα πάρτι.

Η Κίνα, η χώρα όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα του νέου κορωνοϊού, στα τέλη του 2019, παραμένει σε ύψιστο συναγερμό. Η πόλη Σιάν έχει τεθεί σε λοκντάουν και οι εορτασμοί σε άλλες πόλεις ματαιώθηκαν.

Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας η αστυνομία απέκλεισε 11 δρόμους όπου συνήθως συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος για την Πρωτοχρονιά. Η Μαλαισία απαγόρευσε τις συναθροίσεις και ματαίωσε το σόου πυροτεχνημάτων στους Δίδυμους Πύργους Πετρόνας.

Η Βόρεια Κορέα πάντως ανακοίνωσε ότι σχεδιαζόταν ένα σόου πυροτεχνημάτων στην Πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ της Πιονγκγιάνγκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ