Κοσμος

Η Νότια Αφρική βγαίνει δειλά-δειλά από το «τσουνάμι» της Όμικρον

«Όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η χώρα ξεπέρασε την κορύφωση του τέταρτου κύματος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nardus Engelbrecht/Gallo Images via Getty Images
South Africa © Nardus Engelbrecht/Gallo Images via Getty Images

Η Νότια Αφρική, η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην οποία εμφανίστηκε και πυροδότησε έξαρση κρουσμάτων η μετάλλαξη Όμικρον άρει τα περιοριστικά μέτρα.

Την ώρα που η Όμικρον σαρώνει την δύση, η Νότια Αφρική, η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην οποία εμφανίστηκε και πυροδότησε έξαρση κρουσμάτων η εν λόγω μετάλλαξη, προχώρησε σε άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, μεταξύ των οποίων και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

Σε μια νότα αισιοδοξίας, την ώρα που ο πλανήτης έχει εισέλθει με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ένα νέο κύμα λόγω της ταχύτατα μεταδιδόμενης παραλλαγής, η προεδρία της χώρας στην ανακοίνωσή της ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η χώρα ξεπέρασε την κορύφωση του τέταρτου κύματος», το οποίο αποδείχθηκε βραχυχρόνιο. 

Οι νέες μολύνσεις μειώθηκαν κατά 29,7% την εβδομάδα που πέρασε (συνολικά 89.781 από 127.753 που ήταν την αμέσως προηγούμενη). Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώθηκαν επίσης σε οκτώ από τις εννέα επαρχίες της χώρας. «Μολονότι η παραλλαγή Όμικρον είναι υψηλά μεταδοτική, οι νοσηλείες ήταν λιγότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα» και η αύξηση των θανάτων ήταν «οριακή», ανέφεραν επίσης οι αρχές της χώρας.

Η Νότια Αφρική, που είναι η πιο πληγείσα αφρικανική χώρα, καταμετρά περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια μολύνσεις και 91.000 θανάτους. Λιγότερες από 13.000 μολύνσεις εντοπίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

«Η ταχύτητα με την οποία αυξήθηκε το τέταρτο κύμα που οφείλεται στην Όμικρον, στη συνέχεια έφθασε μια κορυφή και ακολούθως εξασθένισε, ήταν εκπληκτική. Μια κορύφωση σε τέσσερις εβδομάδες και μια εξασθένιση μόλις σε δύο εβδομάδες», έγραψε στο Twitter ο Φαρίντ Αμπντουλάχ του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (SAMRC).

Ενώ πολλές χώρες που επλήγησαν από την Όμικρον ανακοινώνουν μια ενίσχυση των υγειονομικών περιορισμών, και ρεκόρ νέων μολύνσεων κάθε μέρα, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ήρε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και έτσι τα νυχτερινά κέντρα μπορούν να επανέλθουν στην κανονική λειτουργία τους.

Τα αιτήματα για την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα πολλαπλασιάζονταν τις τελευταίες ημέρες, ενόψει και της Πρωτοχρονιάς. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ συνέλεγαν υπογραφές μέσω του διαδικτύου για τον σκοπό αυτόν.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας αίρεται. Δεν υπάρχει επομένως κανένας περιορισμός όσον αφορά το ωράριο κυκλοφορίας» ανέφερε η προεδρία. Η πώληση αλκοόλ επιτρέπεται και μετά τις 23.00 για τα καταστήματα που διαθέτουν σχετική άδεια.

«Πρόκειται για μια σημαντική και ευπρόσδεκτη εξέλιξη και ενθαρρύνουμε όλους όσοι έχουν κάνει τα εμβόλιά τους να πάνε και να κάνουν την αναμνηστική δόση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, Δρ Angelique Coetzee Παρασκευή.

«Εάν η χώρα μας θέλει να ανακτήσει τη συνολική της υγεία και οικονομικά, είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και να λάβουν τα αναμνηστικά εμβόλια το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά πόσο σημαντικό είναι αυτό και προτρέπουμε όλους να παίξουν τον ρόλο τους στην πραγματοποίηση αυτών των ανακτήσεων».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ