Κοσμος

Σαν βασιλιάδες ζουν τρεις από τους δολοφόνους του Τζαμάλ Κασόγκι

Θεωρητικά είναι καταδικασμένοι με βαριές ποινές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι
O δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι © EPA Pool

Τουλάχιστον τρεις από τους δολοφόνους του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ζουν και εργάζονται «σε καταλύματα επτά αστέρων» σύμφωνα με την Guardian.

Tουλάχιστον τρία μέλη μιας ομάδας κρούσης που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ζουν και εργάζονται «σε καταλύματα επτά αστέρων» μέσα σε ένα συγκρότημα ασφαλείας που διοικείται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με πηγή που συνδέεται με ανώτερα μέλη της σαουδαραβικής υπηρεσίας πληροφοριών και την οποία επικαλείται η εφημερίδα Guardian.

Οι δολοφόνοι πιστεύεται ότι διέμεναν σε βίλες και κτίρια που διαχειρίζεται η υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας, έχοντας παροχές που αντιστοιχούν σε ξενοδοχείο επτά αστέρων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας εκ των τριών ανδρών είναι ο ιατροδικαστής που διαμέλισε τον Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ως γνωστόν το πτώμα του δημοσιογράφου, δεν βρέθηκε ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας αρνείται την όποια εμπλοκή στην δολοφονία Κασόγκι, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Οκτώ άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης επτά έως 20 ετών για την δολοφονία, ενώ το Ριάντ υποστηρίζει ότι προωθεί την πλήρη μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών ώστε να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ξανά στο μέλλον.

Σύμφωνα με μια αμερικανική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, επτά μέλη επίλεκτης μονάδας επιφορτισμένης με την προστασία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν μέλη της ομάδας που δολοφόνησε τον Τζαμάλ Κασόγκι. Οι τέσσερις εκπαιδεύτηκαν στη σκοποβολή, στην αποτροπή επίθεσης, στην παρακολούθηση και στη μάχη εκ του συστάδην.

Ενώ αρχικά διέψευδε πως ενεχόταν στο έγκλημα, το Ριάντ άλλαξε εκδοχή και υποστήριξη πως ο φόνος διαπράχθηκε από σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι, λόγω υπερβάλλοντος ζήλου. Έπειτα από μια αδιαφανή δίκη στη Σαουδική Αραβία, πέντε σαουδάραβες καταδικάστηκαν στην ποινή του θανάτου και άλλοι τρεις σε βαριές ποινές κάθειρξης. 

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν κρίνει πως η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι τουλάχιστον εγκρίθηκε, αν δεν διατάχθηκε, από τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις διότι δεν επέβαλε καμία τιμωρία στο Ριάντ, όπως και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος προσωπικά διότι παραδέχθηκε δημόσια ότι δεν ήθελε να τεθούν εν αμφιβόλω διμερείς συμφωνίες για πωλήσεις όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ