Κοσμος

Αυτές είναι οι δέκα πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο το 2021

Ο ετήσιος κατάλογος των 10 πόλεων που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών ανά 100.000 κατοίκους

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι δέκα πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο το 2021
Εκτελεστές τοπικού καρτέλ στην Celaya, την πιο επικίνδυνη πόλη στον πλανήτη ©EPA / ALEX CRUZ

Αυτές είναι οι 10 πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο το 2021 και οι περισσότερες είναι στο Μεξικό, που βασιλεύουν τα καρτέλ ναρκωτικών.

Το εντυπωσιακό της φετινής δεκάδας είναι ότι επτά από τις δέκα βρίσκονται στο Μεξικό: η Celaya, η Τιχουάνα, η Ciudad Juarez, η Ciudad Obregon, η Irapuato, η Ensenada και η Uruapan. Στη λίστα υπάρχει  μόνο μία βορειοαμερικανική πόλη, το Σεντ Λούις, ενώ η βραζιλιάνικη Fiera de Santana και το Κέιπ Τάουν δεν λείπουν ποτέ από τη δεκάδα. 

1. Η Celaya παρουσιάζει 109,39 ανθρωποκτονίες/100.000 κατοίκους. Με εκτιμώμενο πληθυσμό 639.052 κατοίκους, η Celaya είναι η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στο νότιο-κεντρικό τμήμα της μεξικανικής πολιτείας Guanajuato. Η βία οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες του καρτέλ Νέας Γενιάς Jalisco να εξαφανίσει το αντίπαλο του καρτέλ Santa Rosa de Lima για να αποκτήσει τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και των κλοπών βενζίνης.

2. Η Τιχουάνα με 105,15 ανθρωποκτονίες/100.000 κατοίκους, βρίσκεται στην Baja California. Πρόκειται για συνοριακή πόλη που μοιράζεται σύνορα μήκους 24 χιλιομέτρων με το Σαν Ντιέγκο της νότιας Καλιφόρνιας. Η Τιχουάνα, αν και τουριστικός προορισμός, είναι γνωστή για την ακραία φτώχεια και τα αποτρόπαια εγκλήματα. Η βία στην πόλη οφείλεται κυρίως στην εμπορία ανθρώπων και στο εμπόριο ναρκωτικών διαφόρων αντίπαλων συμμοριών, κυρίως των καρτέλ Τιχουάνα και Sinaloa. Το δεύτερο εδρεύει στο Culiacan της μεξικανικής πολιτείας Sinaloa.

3. Η Ciudad Juarez με 103,61 ανθρωποκτονίες/100.000 κατοίκους και πληθυσμό 1.512.450 κατοίκους, είναι η πολυπληθέστερη πόλη στην πολιτεία Chihuahua. Θεωρείται το χειρότερο μέρος για τις γυναίκες. Στο παρελθόν, η Juarez, επίσης συνοριακή με τις ΗΠΑ, έμοιαζε με προέκταση του Ελ Πάσο: οι Τεξανοί περνούν ακόμα τα σύνορα για να ξεφαντώσουν, αλλά η αύξηση της εγκληματικότητας έχει βλάψει την τουριστική βιομηχανία. 

4. Η Ciudad Obregon με 101,13 ανθρωποκτονίες/100.000 κατοίκους βρίσκεται στο νότιο τμήμα της μεξικανικής πολιτείας Sonora. 

5. Η Irapuato με 94,99 ανθρωποκτονίες/100.000 κατοίκους, βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Arandas, στην καρδιά της μεξικανικής πολιτείας Guanajuato. Αυτή η μεσαίου μεγέθους πόλη είναι θέατρο των συγκρούσεων μεταξύ του καρτέλ Santa Rosa de Lima και του καρτέλ Νέας Γενιάς Jalisco. 

6. Η Εnsenada με 90,58 ανθρωποκτονίες/100.000 κατοίκους βρίσκεται εν μέσω πολέμων μεταξύ του καρτέλ Sinaloa, του Cartel Jalisco Nueva Generacion και των υπολειμμάτων της εγκληματικής οργάνωσης Arellano Felix.

7. Το Σεντ Λούις στις Ηνωμένες Πολιτείες με 87,83 ανθρωποκτονίες/100.000 κατοίκους, είναι χτισμένο κοντά στο σημείο συνάντησης του ποταμού Μιζούρι με τον Μισισιπή. Το Σεντ Λούις, πασίγνωστο για τη μουσική του παράδοση, έχει το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών και την ευρύτερη χρήση ναρκωτικών σε ολόκληρη τη χώρα. Περίπου οι μισές από τις ένοπλες επιθέσεις και το 67% των δολοφονιών συμβαίνουν σε μια μικρή τριγωνική περιοχή στο βόρειο τμήμα της πόλης.

8. Η Uruapan με 72,59 ανθρωποκτονίες/100.000 κατοίκους βρίσκεται στην πολιτεία Michoacan του Μεξικού και αποτελεί κέντρο διακίνησης κοκαΐνης.

9. Η Fiera De Santana στη Βραζιλία, με 67,46 ανθρωποκτονίες/100.000 κατοίκους, έχει πληθυσμό 619.609. Εκτός από τις ανθρωποκτονίες, είναι η πιο επικίνδυνη πόλη της χώρας για ένοπλες επιθέσεις, απάτες, κλοπές αυτοκινήτων και πορτοφολιών.

10. Το Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, με 64 ανθρωποκτονίες/100.000 κατοίκους είναι η νομοθετική πρωτεύουσα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται περίπου 130 διαφορετικές συμμορίες που έχουν πάνω από 100.000 μέλη.

Μετά τη θανατηφόρα δεκάδα έρχεται το Καράκας, το Ακαπούλκο, η Ciudad Victoria, η Ciudad Guayana (Βενεζουέλα), η Νατάλ, η Φορταλέζα και η Μπελέμ (Βραζιλία). Αν και οι λίστες που συγκροτούν διάφοροι διεθνείς οργανισμοί με βάση τον crime index, εμφανίζουν κάποιες μικρές διαφορές στην κατάταξη, η Λατινική Αμερική φαίνεται να είναι, σύμφωνα με όλα τα κριτήρια, η πιο θανατηφόρα ηποήπειρος. Από τις βορειοαμερικανικές πόλεις, εκτός από το Σαιντ Λούις, πολύ επικίνδυνη συνεχίζει να είναι η Βαλτιμόρη, ενώ το Ντιτρόιτ βρίσκεται σε φάση εξημέρωσης και αναγέννησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ