Κοσμος

Green Dragon Tavern: Εκεί όπου ξεκίνησε η Αμερικανική Επανάσταση

Η Green Dragon Tavern έγινε γνωστή ως το «Αρχηγείο της Επανάστασης», αφού εκεί σχεδιάστηκε μία από τις πιο συμβολικές πράξεις περιφρόνησης του βρετανικού στέμματος

giannis-korovesis.jpg
Γιάννης Κοροβέσης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Green Dragon Tavern: Εκεί όπου ξεκίνησε η Αμερικανική Επανάσταση
Γκραβούρα του Green Dragon Tavern το 1773

Green Dragon Tavern: To εμβληματικό μπαρ της Βοστώνης από το οποίο ξεκίνησε η Αμερικανική Επανάσταση.

Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας εδώ και αιώνες, τα μπαρ αποτελούν όχι απλώς τις απόλυτες εστίες κοινωνικοποίησης, αλλά και σημεία συνάντησης στα οποία έχουν γραφτεί εκατοντάδες σελίδες στα βιβλία ιστορίας του κόσμου. Σε μια παμπ της Βοστόνης που πλέον δεν υπάρχει, την Green Dragon Tavern, συνευρέθηκε μια ομάδα ατόμων προκειμένου να σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει σε ένα από τα πλέον αξιομνημόνευτα επεισόδια της αμερικανικής ιστορίας. 

Η Green Dragon Tavern έγινε γνωστή ως το «Αρχηγείο της Επανάστασης», αφού εκεί σχεδιάστηκε μία από τις πιο συμβολικές πράξεις περιφρόνησης του βρετανικού στέμματος και –στην πραγματικότητα- εκείνη που οδήγησε στην Αμερικανική Επανάσταση

Έχοντας αγοραστεί δέκα χρόνια πριν την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας από ομάδα Ελευθεροτεκτόνων, προκειμένου να στεγάσουν στον πρώτο όροφο τις εργασίες της στοάς τους (st. Andrews), αποτέλεσε σημείο συνάντησης και των «Γιών της Ελευθερίας», πρακτικά μία παράπλευρη, μυστική και επαναστατική οργάνωση, με διάσημα μέλη όπως ο Πολ Ρεβέρ, ο Σάμιουελ Άνταμς και ο Μπένεντικτ Άρνολντ. 

Τον Δεκέμβριο του 1773 και ενώ οι διαμαρτυρίες για τη φορολογία στα ευρωπαϊκά προϊόντα ολοένα και αυξάνονταν –με πιο πρόσφατη αυτήν στο τσάι- η οποία δεν συνοδευόταν από εκπροσώπηση στο βρετανικό κοινοβούλιο, οι κάτοικοι της Νέας Αγγλίας είπαν «αρκετά»! Μια μικρή ομάδα συναντήθηκε στην Green Dragon Tavern και σχεδίασε προσεκτικά το μήνυμα που θα έστελναν στον Βασιλιά, αλλά και τις επόμενές τους κινήσεις. 

Οι διαμαρτυρόμενοι και πατριώτες «Γιοι της Ελευθερίας», αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την παντοδύναμη βρετανική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών, αλλά και το ίδιο το βρετανικό στέμμα, μπουκάροντας στα αμπάρια ενός από τα πλοία της που βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Βοστώνης και γεμάτο με φορτίο τσαγιού και πετώντας αυτό το εμπόρευμα στη θάλασσα.

Green Dragon Tavern: Εκεί όπου ξεκίνησε η Αμερικανική Επανάσταση

Οι Εγγλέζοι απάντησαν σκληρά, στέλνοντας 4.000 στρατιώτες για να καταλάβουν τη Βοστώνη, προσπαθώντας να επιτάξουν στρατιωτικό υλικό από τις πόλεις Λέξινγκτον και Κόνκορντ. Στην ίδια αυτή παμπ, την Green Dragon Tavern, ο σπουδαίος Πολ Ρεβέρ –όπως επιβεβαιώνει και ο ιστορικός Ντάνιελ Ουέμπστερ- κρυφάκουσε τον Απρίλιο του 1775 τα σχέδια των Άγγλων αξιωματούχων που σχεδίαζαν την έφοδο και ξεκίνησε με το άλογό του την περίφημη μεταμεσονύκτια «κούρσα» του (midnight ride), προκειμένου να ειδοποιήσει την αποικιακή πολιτοφυλακή. Αυτή του η κούρσα μάλιστα δραματοποιήθηκε στο ποίημα του Χένρι Γουάντσγουορθ Λονγκφέλοου, «Η κούρσα του Πολ Ρεβέρ». 

 Όλα τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία και κομμάτι αυτής αποτέλεσε ένα μπαρ στο οποίο γεννήθηκαν επαναστατικές ιδέες, συναντήθηκαν τα πιο πατριωτικά μυαλά της εποχής και δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες ζυμώσεις που οδήγησαν τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το Green Dragon Tavern που έστεκε υπερήφανο από το 1654 στην Union str. (τότε Green Dragon Lane) πλέον δεν υπάρχει, αφού κατεδαφίστηκε το 1832 και στη θέση του ανεγέρθηκε μία αποθήκη. Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, το 1892, μια τιμητική πλακέτα εγκαταστάθηκε στο σημείο που γράφει: 

[Σε αυτό το σημείο έστεκε το Green Dragon Tavern, ο μυστικός τόπος συνάντησης των «Γιών της Ελευθερίας» και σύμφωνα με τα λόγια του Ουέμπστερ, το «Αρχηγείο της Επανάστασης». Προκειμένου να επισημάνουν το σημείο ως την πλέον αξιομνημόνευτη γενέτειρα της αμερικανικής ελευθερίας εις το διηνεκές, η «Εταιρεία Μασαχουσέτης των Γιών της Ελευθερίας» τοποθέτησε αυτήν την πλακέτα.]

Η σημερινή, ομώνυμη παμπ στη Βοστώνη, σε διαφορετικό σημείο από την αυθεντική, αποτελεί απλώς ένα αντίγραφο του μπαρ στο οποίο άναψε η φλόγα της Αμερικανικής Επανάστασης, αδιαμφισβήτητα υπό τη συνοδεία ζεστής μπίρας.    

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ