Κοσμος

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στη Βρετανία

Στους 7 οι νεκροί από επιπλοκές της συγκεκριμένης παραλλαγής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλα με μάσκα για κορωνοϊό σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Λονδίνο
Κοπέλα με μάσκα για κορωνοϊό σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Λονδίνο © EPA/ANDY RAIN

Η μετάλλαξη Όμικρον στη Βρετανία εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Στις 25.000 φθάνουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτής της παραλλαγής κορωνοϊού.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που συνδέονται με τη μετάλλαξη Όμικρον στη Βρετανία συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία, φθάνοντας σχεδόν τις 25.000. Την ίδια στιγμή οι θάνατοι από επιπλοκές της συγκεκριμένης παραλλαγής του ιού έχουν φθάσει τους 7.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον ήταν 24.968 την Παρασκευή (17/12) -10.000 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με ένα 24ωρο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρώτος θάνατος ασθενούς στη Βρετανία με μετάλλαξη Όμικρον καταγράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2021. Παράλληλα, ο αριθμός των νοσηλειών αυξήθηκε από 65 σε 85.

Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κήρυξε σήμερα «μείζον περιστατικό» για να βοηθηθούν τα νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας να διαχειριστούν την αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκε από την ταχέως μεταδιδόμενη Όμικρον.

Ο Καν προχώρησε σε αυτό το βήμα, το οποίο επιτρέπει τον στενότερο συντονισμό ανάμεσα σε διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες μετά την ανακοίνωση χθες για το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη Βρετανία μέσα σε ένα 24ωρο από την έναρξη της πανδημίας.

Οι νοσηλείες και οι αναρρωτικές άδειες των υγειονομικών αυξάνονται, είπε ο Καν «και έτσι έλαβα την απόφαση σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να κηρύξω σήμερα μείζον περιστατικό». Όπως είπε, «αυτή είναι μια ένδειξη του πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα».

Ο Καν, του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, είχε κηρύξει και τον Ιανουάριο «μείζον περιστατικό», όταν η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού απειλούσε να υπερφορτώσει τα νοσοκομεία. Στην Όμικρον εκτιμάται ότι οφείλονται περισσότερα από το 80% των νέων κρουσμάτων στο Λονδίνο.

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει νέα μέτρα στη Βρετανία τα Χριστούγεννα 2021

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επρόκειτο να προεδρεύσει μιας έκτακτης συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής εντός του σαββατοκύριακου με τις τοπικές κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, που ακολουθούν δική τους πολιτική δημόσιας υγείας.

Το δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι κυβερνητικοί υπουργοί ενημερώνονται σήμερα για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της πανδημίας.

Η βρετανική εφημερίδα Times έγραψε ότι αξιωματούχοι προετοιμάζουν μια σειρά νέων κανονισμών οι οποίοι, αν επιβληθούν, θα απαγορεύουν τις συναθροίσεις σε σπίτια μεταξύ μελών από διαφορετικά νοικοκυριά στην Αγγλία, εκτός αν πρόκειται για δουλειά, μετά τα Χριστούνεννα όταν τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να σερβίρουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι πολίτες θα επιτρέπεται να συναντώνται σε ομάδες έως έξι ατόμων και σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι υπουργοί δεν έχουν ακόμη επισήμως εξετάσει τα σχέδια.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για το δημοσίευμα, απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει «να εξετάζει στενά όλα τα στοιχεία που προκύπτουν και να αναθεωρούμε όλα τα μέτρα, καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τη μετάλλαξη Όμικρον» στη Βρετανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ