Κοσμος

Νέα Ζηλανδία: Πλήρης απαγόρευση του τσιγάρου για τους νέους

Από το 2027

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NEA ZHΛΑΝΔΙΑ
Απαγόρευση καπνίσματος σε περιοχή της Νέας Ζηλανδίας © Getty Images/Ideal Image

Η Νέα Ζηλανδία σχεδιάζει να λάβει ένα από τα αυστηρότερα μέτρα παγκοσμίως, με ισχύ από το 2022, που αφορά όσους έχουν γεννηθεί από το 2008 και μετά.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας σχεδιάζει να απαγορεύσει στους νέους να αγοράζουν τσιγάρα εφ’ όρου ζωής, ένα από τα αυστηρότερα μέτρα παγκοσμίως για την εξάλειψη του καπνίσματος.

Όσοι γίνουν 14 ετών το 2027, όταν είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα τσιγάρα στη Νέα Ζηλανδία, ενώ το επίπεδο νικοτίνης θα μειωθεί σε όλα τα τσιγάρα που πωλούνται στη χώρα.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στον νέο νόμο του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το 2022 και περιλαμβάνει επίσης μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα και δραστική μείωση των σημείων πώλησης τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων, από 8.000 σε 500 σε όλη τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πωλούνται πλέον σε ψιλικατζίδικα και σουπερμάρκετ. 

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θα αρχίσουν να καπνίζουν, οπότε θα καταστήσουμε αδίκημα την πώληση ή την προσφορά προϊόντων καπνού στους νέους», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας Αΐσα Βεράλ.

Η νέα νομοθεσία «θα βοηθήσει τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα ή να χρησιμοποιούν άλλα, λιγότερα βλαπτικά προϊόντα και θα μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητες να εθιστούν οι νέοι στη νικοτίνη», δήλωσε η Τζάνετ Χουκ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, σύμφωνα με το BBC.

Εφόσον εγκριθεί η νομοθεσία αυτή, θα πρόκειται για μια από τις πλέον περιοριστικές παγκοσμίως για την καπνοβιομηχανία. Το Μπουτάν έχει απαγορεύσει εντελώς την πώληση τσιγάρων, ενώ η Αυστραλία υιοθέτησε το 2012 νόμο που επιβάλει τη χρήση ομοιόμορφου πακέτου για όλα τα τσιγάρα.

Αν και τα ήδη υφιστάμενα μέτρα, όπως η χρήση ομοιόμορφου πακέτου για όλα τα τσιγάρα και η φορολόγηση στις πωλήσεις τσιγάρων, έχουν μειώσει το ποσοστό καπνίσματος στη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνηση της χώρας εκτίμησε ότι δεν αρκούν για να πετύχει τον στόχο της: λιγότερο από το 5% του πληθυσμού να καπνίζει καθημερινά ως το 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ