Κοσμος

Μπιλ Γκέιτς: Η πρόβλεψή του για το τέλος της πανδημίας

Χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη μετάλλαξη Όμικρον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μπιλ Γκέιτς
Ο Μπιλ Γκέιτς © EPA

Εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η «οξεία φάση» της πανδημίας έκανε ο Μπιλ Γκέιτς - Χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη μετάλλαξη Όμικρον.

Το 2022 θα έρθει το τέλος της «οξείας φάσης» της πανδημίας του κορωνοϊού όπως προέβλεψε ο Μπιλ Γκέιτς, χαρακτηρίζοντας ως «ανησυχητική» τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε δημοσίευση στο ιστολόγιό του «μπορεί να είναι ανόητο να κάνουμε μια άλλη πρόβλεψη, αλλά νομίζω ότι η οξεία φάση της πανδημίας θα τελειώσει κάποια στιγμή το 2022. Σε μερικά χρόνια, ελπίζω ότι η μόνη φορά που θα πρέπει πραγματικά να σκεφτείτε τον ιό είναι όταν θα κάνετε το κοινό σας εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 και τη γρίπη κάθε φθινόπωρο» και πρόσθεσε:

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν ιστορικά πρόβλημα με την πώληση του εμβολίου γρίπης σε πληθυσμούς λόγω του συγκριτικά χαμηλού ποσοστού της αποτελεσματικότητάς του, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι επιστήμονες πρέπει να μαντέψουν ποιο στέλεχος γρίπης θα είναι πιο διαδεδομένο κάθε χρόνο».

Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη των θεραπευτικών μέσων αναφέροντας μάλιστα τη Merck, η οποία έλαβε πρόσφατα έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για το αντιικό μολνουπιραβίρη για άτομα υψηλού κινδύνου. Το χάπι «μειώνει σημαντικά τις πιθανότητές σας να νοσηλευτείτε ή να πεθάνετε από τη νόσο COVID-19 (αν και όχι τόσο όσο ελπίζαμε αρχικά)», όπως σημείωσε.

Ακόμα, ο Μπιλ Γκέιτς δεν παρέλειψε να επισημάνει πως παρά την κυκλοφορία και τη μαζική διάθεση των εμβολίων σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από τον ιό το 2021 σε σχέση με το 2020, προσθέτοντας ότι η βελτίωση της κατάστασης της πανδημίας, δεν ήταν τόσο δραματική φέτος, όπως ήλπιζα».

Ανησυχητική η μετάλλαξη Όμικρον

Στη συνέχεια, ο Μπιλ Γκέιτς χαρακτήρισε την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον ως «ανησυχητική», αλλά επεσήμανε ότι ο κόσμος είναι «καλύτερα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει δυνητικά κακές παραλλαγές από ό,τι στο παρελθόν».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες που ανακάλυψαν τη μετάλλαξη Όμικρον, έχουν ως επί το πλείστον αναφέρει ότι τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Από την πλευρά του, όμως, ο Μπιλ Γκέιτς έχει επανειλημμένα παραπονεθεί για την ανισότητα της διανομής των εμβολίων παγκοσμίως, χαρακτηρίζοντάς τη ως τη «μεγαλύτερη απογοήτευση» γι' αυτόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συμπληρώνοντας ότι «δεν έχει νόημα να εμβολιάζονται άτομα χαμηλού κινδύνου έναντι των ηλικιωμένων και ευάλωτων πληθυσμών στις φτωχότερες χώρες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ