Κοσμος

Θετικά μηνύματα από το Ισραήλ για το εμβόλιο και την Όμικρον

Φαίνεται ότι η νέα μετάλλαξη μολύνει 1,3 φορές περισσότερο από τη Δέλτα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Το εμβόλιο Pfizer φαίνεται 90% αποτελεσματικό και έναντι της «Όμικρον»
Iσραήλ εμβολιασμοί © Getty Images/Ideal Image

Οι πρώτες ενδείξεις για τα εμβόλια και την μετάλλαξη Όμικρον αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, κατά τον υπουργό Υγείας του Ισραήλ.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού, είτε με δύο δόσεις και εφόσον δεν έχουν περάσει 6 μήνες από την επαναληπτική, είτε με την αναμνηστική δόση, προστατεύονται και από τη μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Νίτσαν Χόροβιτς, μετά τον εντοπισμό άλλων δύο κρουσμάτων του νέου στελέχους του ιού, ανεβάζοντας το σύνολο σε τέσσερα.

Σύμφωνα με την έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, ρεπορτάζ του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Channel 12 αποκάλυψε την Τρίτη ότι τα πρώτα στοιχεία των επιστημονικών ελέγχων δείχνουν ότι το υπάρχον εμβόλιο της Pfizer, που έχει χορηγηθεί λίαν εκτεταμένα στο Ισραήλ αντιμετωπίζει με επιτυχία 90% και τη μετάλλαξη που πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα, έναντι 93% επιτυχίας έναντι της παραλλαγής Δέλτα ιδίως για όσους έχουν λάβει και τις τρεις διαθέσιμες δόσεις.

«Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον, αλλά υπάρχει ήδη αισιοδοξία και οι αρχικές ενδείξεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις και δεν έχει περάσει το χρονικό διάστημα εξασθένησης του εμβολίου ή έχουν λάβει την αναμνηστική δόση θα προστατεύονται και από αυτή την μετάλλαξη του ιού», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος κατά την επίσκεψή του στο Ιατρικό Κέντρο Soroka στη Μπεερ-Σεβά.

«Το εμβόλιο είναι ζωτικής σημασίας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Υπουργός. «Όποιος εκτίθεται στη μετάλλαξη χωρίς να έχει κάνει το εμβόλιο θα θέτει τον εαυτό του σε περιττό κίνδυνο».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, η ικανότητα της μετάλλαξης Όμικρον να μολύνει είναι περίπου 1,3 φορές μεγαλύτερη από της Δέλτα. Επίσης, οι ανεμβολίαστοι έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα νόσησης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι το υπουργείο δεν έχει ακόμη στην κατοχή του τα στοιχεία που δημοσίευσε το Channel 12.

Η επικεφαλής των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Dr. Sharon Alroy-Preis δήλωσε ότι τα πρώτα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον αναμένεται να κοινοποιηθούν στο Ισραήλ από τη Νότια Αφρική την Τρίτη.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η πολύ γρήγορη εξάπλωση αυτής της παραλλαγής στη Νότια Αφρική», δήλωσε η Alroy-Preis στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ, περιγράφοντας πώς τα καθημερινά κρούσματα εκεί αυξήθηκαν από 200 κρούσματα σε 2.000 κρούσματα μέσα σε 10 ημέρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ