Κοσμος

Σε υψηλό δεκαετίας οι τιμές του καφέ και έπεται συνέχεια

Μέχρι το 2023

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πληθωρισμός σφυροκοπά… και τον καφέ
Καφές © Unsplash

Οι τιμές του καφέ έχουν φτάσει σε υψηλό 10 ετών και οι αναλυτές αναμένουν ότι η στενότητα στην αγορά θα συνεχιστεί μέχρι το 2023.

Οι τιμές του καφέ έχουν φτάσει σε υψηλό 10 ετών και οι αναλυτές αναμένουν ότι η στενότητα στην αγορά θα συνεχιστεί μέχρι το 2023. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι οι λάτρεις του καφέ πληρώνουν όλο και πιο αυξημένες τιμές και θα πληρώσουν ακόμα περισσότερα τους επόμενους μήνες. Και αυτό φυσικά θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καφέ για παράδοση Δεκεμβρίου έκλεισαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας στα 2,34 δολάρια ανά λίβρα. Την Πέμπτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης έφτασαν τα 2,46 δολάρια, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή από το 2011, όταν το εμπόρευμα ανέβηκε πάνω από τα 3 δολάρια ανά λίβρα.

Εν τω μεταξύ, η τιμή αναφοράς της International Coffee Association ήταν 2,07 δολάρια ανά λίβρα την Παρασκευή, αυξημένη κατά 85% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, είπε στο CNBC ότι τους τελευταίους 12 μήνες, «μια τέλεια καταιγίδα γεγονότων έχει συνωμοτήσει για να δώσει ώθηση στον αγαπημένο μας κόκκο».

«Το ερώτημα για τη μελλοντική δράση των τιμών είναι πόσες από αυτές τις εξελίξεις είναι δυνητικά πιο μακροχρόνιες», είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία. «Πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που εκτυλίσσεται στη Βραζιλία φέτος, όπου είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες, έναν πολύ γρήγορο παγετό που έπληξε ορισμένες από τις περιοχές ανάπτυξης και είχαμε μια περίοδο ξηρασίας – αυτό έχει αφήσει την καλλιέργεια του 2022 σε λίγο επισφαλή κατάσταση».

Ο Χάνσεν πρόσθεσε ότι αυτά τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τα αποθέματα αργότερα φέτος, καθώς και το 2022 και ενδεχομένως ακόμη και το 2023.

«Είδαμε το ράλι του καφέ στα περίπου 3 δολάρια ανά λίβρα το 2011», είπε. «Αυτοί είναι πραγματικά το είδος των αριθμών που ωθούν την αγορά να εικάζει εάν μπορούμε να φτάσουμε ξανά σε αυτά τα επίπεδα, και νομίζω έχοντας κατά νου τη Βραζιλία, και εάν οι προβλέψεις τους επόμενους μήνες συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν επιβράδυνση ή μείωση της παραγωγής, τότε ο κίνδυνος να ακριβύνει η μπύρα μας είναι πολύ πραγματικός».

Τον περασμένο Ιούλιο, η Βραζιλία χτυπήθηκε από το χειρότερο χιονιά από το 1994, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον καφέ και άλλες καλλιέργειες.

Εκτός από τις κακές καιρικές συνθήκες, οι παγκόσμιοι περιορισμοί είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά του καφέ, επειδή οι παραγωγοί και οι εταιρείες που διυλίζουν τον καφέ στο προϊόν που πίνουμε βρίσκονται συχνά σε διαφορετικές χώρες. Η αβεβαιότητα της αγοράς πηγάζει επίσης από χώρες εξαγωγής όπως η Αιθιοπία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου, και το Βιετνάμ, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 που θα μπορούσαν να πλήξουν την παραγωγή. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία έχει προκαλέσει αναταράξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ τους και ελλείψεις στα κοντέινερ των πλοίων.

Mε πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ