Κοσμος

Μακρόν και Ντράγκι κτίζουν μια ισχυρή γαλλοιταλική συμμαχία

Μετά τις ψυχρές σχέσεις επί εποχής Σάλβινι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mακρόν και Ντράγκι
Εμανουέλ Mακρόν και Μάριο Ντράγκι © Getty Images/Ideal Image

Η Ιταλία και η Γαλλία υπέγραψαν την Παρασκευή συνθήκη για την ενίσχυση των διμερών δεσμών και την ενίσχυση του συντονισμού τους εντός της Ευρώπης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψαν και έβαλαν τα ονόματά τους στο νέο σύμφωνο στο παλάτι Quirinale της Ρώμης σε μια εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό καθώς έρχεται την ώρα που αποχωρεί η Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια κυριαρχίας στην Ευρώπη. 

«Η Ιταλογαλλική Συνθήκη βοηθά την Ευρώπη», δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δυο άνδρες μετά την υπογραφή της Ιταλογαλλικής Συνθήκης Ενισχυμένης Διμερούς Συνεργασίας στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, επισημαίνοντας και οι δυο ότι θέλουν να δώσουν έμφαση στην ανάγκη ευρωπαϊκής άμυνας και αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Έδωσαν βαρύτητα στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και στην προστασία των συνόρων.

Πρόκειται για Συνθήκη με έντεκα κεφάλαια, η οποία αφορά, μεταξύ των άλλων, τους τομείς της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής, του πολιτισμού, της βιομηχανικής συνεργασίας, των νέων τεχνολογιών, αλλά και την συνεργασία για την επίλυση προβλήμάτων στην Αφρική και στην Μεσόγειο.

Αξιωματούχοι των δύο πλευρών συγκρίνουν την Συνθήκη του Κυρηνάλιου με την ιστορική γαλλογερμανική συνθήκη του 1963, μεταξύ Κόνραντ Αντενάουερ και Σαρλ ντε Γκολ, η οποία έθεσε τις βάσεις για το γαλλογερμανικό άξονα που κυριαρχεί στην ενωμένη Ευρώπη μέχρι σήμερα.

«Δημιουργήσαμε ένα ιταλογαλλικό σπίτι, στο οποίο υπουργοί και διπλωμάτες θα μπορούν να μιλούν ελεύθερα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οποίος εν συνεχεία εξήγησε πως «η Ρώμη και το Παρίσι θα αναπτύξουν δράση υπέρ της ευρωπαϊκής άμυνας, θα στοχεύσουν στην επίλυση των προβλημάτων της Λιβύης ενώ παράλληλα επιθυμούν να τύχουν προστασίας τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση».

«Θέλουμε μια ανοικτή, κυρίαρχη Ευρώπη, η οποία να δρα με συνοχή», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, από την μεριά του, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να υπερασπίζεται τα σύνορά της και η συνθήκη αυτή συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε: «Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρώπης ήταν ήδη ανεπαρκείς πριν την πανδημία. Σήμερα η αναθεώρησή τους είναι αναπόφευκτη. Για να αντιμετωπίσουμε το κόστος της πανδημίας, την ανάγκη ισχυρής στήριξης από μέρους του δημοσίου, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για να μπορέσουν να γίνουν τεχνολογικές επενδύσεις. Χρειάζονται νέοι κανόνες για να διορθώσουμε το παρελθόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον».

Αναφερόμενος, τέλος, στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Πρέπει να προσφέρουμε προστασία και υποδοχή στους πρόσφυγες. Αλλά οι άνδρες και οι γυναίκες που εισέρχονται στις χώρες μας παράτυπα, πρέπει να συνοδεύονται και πάλι στις χώρες καταγωγής τους. Είναι ανάγκη να προστετεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, καταπολεμώντας και τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες».

Από τις ψυχροπολεμικές σχέσεις επί Σαλβίνι στη φιλία με τον Ντράγκι

Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τότε που ο αρχηγός της Λέγκας και πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, αλλά ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντιμάιο κατηγορούσαν τον Μακρόν ότι ευθύνεται για τα «Κίτρινα Γιλέκα». Μάλιστα, όταν ο Ντιμάιο είχε συναντηθεί με διαδηλωτές του γαλλικού αντικυβερνητικού κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», οι δύο πλευρές αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες με το Παρίσι να φτάνει στο σημείο να ανακαλέσει (προσωρινά) τον πρεσβευτή της στη Ρώμη.

Η αλλαγή σκυτάλης στην Ιταλία, έφερε Μακρόν και Ντράγκι κοντά καθώς οι δυο άνδρες γρήγορα αντιλήφθηκαν τις κοινές συνιστώσες, αλλά και την ευκαιρία τους να επηρεάσουν από κοινού τις ισορροπίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ουσιαστικά, το πλαίσιο της νέας συνεργασίας «μπήκε» την 1η Σεπτεμβρίου, την παραμονή των 74ων γενεθλίων του Μάριο Ντράγκι, τα οποία και γιόρτασε παρέα με τον Μακρόν σε μία ταράτσα της Μασσαλίας. 

Σε πολιτικούς και όχι μόνο όρους τα οφέλη και για τις δύο πλευρές είναι σημαντικά, σε ένα διάστημα που οι εσωτερικές ισορροπίες στην Ευρώπη αλλάζουν, μετά την ολοκλήρωση του Brexit και την πολιτική αλλαγή στη Γερμανία με το τέλος εποχής της Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα η Ευρώπη είναι είναι αντιμέτωπη με πληθωρισμό και με αλλαγή πλεύσης σε επίπεδο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και βρίσκεται στην αρχή μιας, όχι και τόσο εύκολης, επανεξέτασης του Συμφώνου Σταθερότητας «θεματοφύλακες» του οποίου εμφανίζονται η Αυστρία, η Ολλανδία και άλλες χώρες του λεγόμενου «Βορρά»

Ο Μάριο Ντράγκι θέλει ενδυναμώσει τη θέση του στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, δεδομένου πως ηγείται μιας ευάλωτης, πολυμορφικής κυβέρνησης ενώ ο Μακρόν εκτός του ότι έχει μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση σε λίγους μήνες, αναλαμβάνει και την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ