Κοσμος

Δύο εκατομμύρια Γερμανοί θα δουν αύξηση 25% στον μισθό τους

Από 9,60 σε 12 ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόσο ελκυστικοί είναι οι μισθοί στη Γερμανία;
Ευρώ και χαρτονομίσματα © Pixabay / moerschy

Σχεδόν δυο εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Γερμανία θα δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται σημαντικά.

Ο συνασπισμός «φανάρι» υπό τον Όλαφ Σόλτς ο οποίος οριστικοποιήθηκε την Τετάρτη μετά από διαπραγματεύσεις μηνών θα προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα €12 ανά ώρα, από τα €9,60 ανά ώρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή.

Η κίνηση ενδέχεται να ενισχύσει τα μηνιαία εισοδήματα σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γερμανία που λαμβάνουν βασικό μισθό ή περίπου το 5% του συνόλου του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγο της ING που μίλησε στο CNN. 

Ο κατώτατος μισθός ήδη ήταν προγραμματισμένο να αυξηθεί στα €10,45 τον Ιούλιο του 2022. Το κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων δεν προσδιορίζει πότε θα τεθεί σε ισχύ αυτή η νέα – σαφώς μεγαλύτερη – αύξηση.

Ο οικονομολόγος της UBS, Φέλιξ Χιούφνερ, δήλωσε ότι η κίνηση πρόκειται «να ενισχύσει τη γενικότερη ανάπτυξη» ολόκληρης της γερμανικής οικονομίας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να «συμβάλει σε γενικότερες μισθολογικές πιέσεις».

Η ιδιαιτέρως «σφιχτή» κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε στο ασυνήθιστο βήμα του δημόσιου σχολιασμού αυτού του νέου μέτρου, αποκαλώντας το «ανησυχητικό». Ανέφερε ότι θα μπορούσε να έχει έμμεσες επιπτώσεις για τους πιο υψηλόμισθους.

Η Γερμανία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ο νομοθέτης έχει κατοχυρώσει ένα ελάχιστο κατώτατο ωρομίσθιο ύψους 9,19 ευρώ μεικτά. Βέβαια το ποσό αυτό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο που προβλέπεται στο Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιρλανδία ή τη Γαλλία. Το χαμηλότερο ωρομίσθιο στην ΕΕ προβλέπεται στη Βουλγαρία (1,72 ευρώ), ενώ ακολουθούν η Λετονία (2,54 ευρώ), η Ρουμανία (2,68 ευρώ), η Ουγγαρία (2,69 ευρώ) και η Κροατία (2,92 ευρώ).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ