Κοσμος

Γαλλία: Τουλάχιστον 31 νεκροί σε ναυάγιο σκάφους με μετανάστες

Σύσκεψη της επιτροπής Cobra στη Βρετανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες
Γάλλοι λιμενικοί περιπολούν τις ακτές © ΕPA Pool

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την ανατροπή της λέμβου προσπαθούσαν να διασχίσουν το Στενό της Μάγχης.

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την ανατροπή της λέμβου στην οποία επέβαιναν την Τετάρτη, καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν το Στενό της Μάγχης από τη Γαλλία στη Βρετανία, δήλωσε τοπικός δήμαρχος στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3.

Οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι πέντε μετανάστες πνίγηκαν αλλά ότι ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί γιατί αρκετοί από τους διασωθέντες ήταν σε σοβαρή κατάσταση.

«Είκοσι τέσσερα πτώματα περισυνελέγησαν και 26 άνθρωποι είναι ζωντανοί», είπε ο Φρανκ Ντερσέν, δήμαρχος του Τετεγκέμ και αντιπρόεδρος Μεταφορών για την περιφέρεια της βόρειας Γαλλίας. Ο Jean-Marc Puissesseau, επικεφαλής των λιμανιών του Καλαί και της Μπουλόν, είπε στο BBC News ότι υπήρχαν 50 άνθρωποι στο σκάφος: «Αυτό που άκουσα είναι ότι υπάρχουν 30 νεκροί μέχρι τώρα, πέντε ή έξι που έχουν βρεθεί».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν κατευθύνεται στην περιοχή. «Έντονη συναισθηματική φόρτιση μπροστά στην τραγωδία των πολλών θανάτων λόγω της ανατροπής πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες στη Μάγχη», έγραψε στο Twitter.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε σύσκεψη της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, Cobra. 

«Θέλω απλώς να πω ότι είμαι σοκαρισμένος και συγκλονισμένος και λυπάμαι βαθύτατα για την απώλεια ζωών που βλέπω στη Μάγχη», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. «Η καταστροφή αυτή υπογραμμίζει πόσο επικίνδυνος είναι ο διάπλους της Μάγχης κατ’ αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε, καλώντας η Γαλλία «να κάνει περισσότερα» για να αποθαρρύνει τις παράνομες διελεύσεις.

«Δυσκολευτήκαμε να πείσουμε ορισμένους εταίρους μας, ιδίως τους Γάλλους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, όμως καταλαβαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και αυτό που θέλουμε τώρα είναι κάνουμε περισσότερα μαζί», είπε στο Sky News ο Τζόνσον, αφού ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη της διυπουργικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων.

Δύο ελικόπτερα και τρία σκάφη της αστυνομίας και των υπηρεσιών διάσωσης βρίσκονται στο σημείο, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Ένας ψαράς, ο Νικολά Μαργκόλ, είπε στο Reuters ότι είδε δύο μικρές λέμβους νωρίτερα σήμερα, η μια με ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτήν και η άλλη ήταν άδεια. Είπε ότι άλλος ψαράς ειδοποίησε τις αρχές για την επιχείρηση διάσωσης, αφότου είδε μια άδεια λέμβο και 15 ανθρώπους χωρίς τις αισθήσεις τους ή νεκρούς να επιπλέουν κοντά σε αυτήν.

Νωρίς σήμερα, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν μια ομάδα με περισσότερους από 40 μετανάστες να κατευθύνεται στη Βρετανία επιβαίνοντας σε μια λέμβο.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, 31.500 άνθρωποι επιχείρησαν να φύγουν για τη Βρετανία από την αρχή του έτους και 7.800 άνθρωποι έχουν διασωθεί, αριθμός που διπλασιάστηκε από τον Αύγουστο. Το Στενό της Μάγχης είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως και τα ρεύματα είναι ισχυρά. Υπερφορτωμένες λέμβοι μόλις και μετά βίας μένουν στην επιφάνεια της θάλασσας και βρίσκονται στο έλεος των κυμάτων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ