1821 Digital Gallery

Πάνω από 100.000 Αμερικανοί πέθαναν σε έναν χρόνο λόγω ναρκωτικών

Ναρκωτικά
Ναρκωτικά © Unsplash
Από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά
  • A-
  • A+
0
Οι θάνατοι από ναρκωτικά στις ΗΠΑ ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 100.000 σε διάστημα 12 μηνών υπό την πίεση της πανδημίας.

Πάνω από 100.000 Αμερικανοί πέθαναν σε έναν χρόνο λόγω ναρκωτικών, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ για τις ΗΠΑ. Πρόκειται για το διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 ως τον Απρίλιο του 2021 καθώς η πανδημία του κορωνοϊού διέκοψε την ιατρική περίθαλψη και αύξησε τα προβλήματα ψυχικής υγείας και πιο θανατηφόρες ναρκωτικές ουσίες πλημμύρισαν τους δρόμους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα ωθήσει τις πολιτείες να θέσουν σε ισχύ νόμους που θα καθιστούν ευκολότερη την πρόσβαση των ανθρώπων στην ναλοξόνη, μια φαρμακευτική ουσία που μπορεί να αναστρέψει την επίδραση υπερβολικής δόσης οπιοειδών.

«Κανένας δεν θα πρέπει να πεθαίνει από υπερβολική δόση, και η ναλοξόνη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που έχουμε για να σώζουμε ζωές», δήλωσε ο Ραχούλ Γκούπτα, διευθυντής του Γραφείου Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου των Ναρκωτικών.

Ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι μολονότι η χώρα αγωνίζεται κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτήν την επιδημία απώλειας» από τους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Σχετικα
ΗΠΑ: Αυτοκίνητο παρέσυρε άτομα σε παρέλαση - Δεκάδες τραυματίες
ΗΠΑ: Αυτοκίνητο παρέσυρε άτομα σε παρέλαση - Δεκάδες τραυματίες

Ο Τζόσουα Σάρφσταϊν, διευθυντής της Αμερικανικής Πρωτοβουλίας Υγείας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Τζονς Χόπκινς, η οποία ασχολείται με τους εθισμούς και τις υπερβολικές δόσεις, δήλωσε ότι η κορύφωση των θανάτων από ναρκωτικά ήρθε την άνοιξη του 2020, στις αρχές της πανδημίας και σημείωσε ότι αναμένει πως τα ετήσια στοιχεία για τις υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών θα αρχίσουν να πέφτουν μετά τα στοιχεία του Ιουλίου, αλλά όχι τόσο πολύ.

«Πρόκειται για μια σημαντική τραγωδία που κρύβει η πανδημία», σημείωσε ο Σάρφσταϊν. «Σου ραγίζει την καρδιά το πόσο πολλές οικογένειες υπέφεραν εξαιτίας των υπερβολικών δόσεων φέτος».

Ο Σάρφσταϊν πρόσθεσε ότι η έξαρση των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών αντανακλά δύο παράγοντες, ο πρώτος εκ των οποίων συνδέεται άμεσα με τις διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία και έφεραν μεγάλο στρες σε πολλούς ανθρώπους.

Σχετικα
ΗΠΑ: Έκαψαν οικογένεια γιατί νόμιζαν ότι τους έκλεψαν το κινητό
ΗΠΑ: Έκαψαν οικογένεια γιατί νόμιζαν ότι τους έκλεψαν το κινητό

«Πολλά προγράμματα κατά του εθισμού στα ναρκωτικά έπρεπε να κλείσουν ή να περιορίσουν τα ωράριά τους ή διαφορετικά να γίνουν λιγότερο προσβάσιμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε ο Σάρφσταϊν. «Άρα μολονότι υπήρχε πολλή περισσότερη ανάγκη, υπήρχε λιγότερη πρόσβαση σε περίθαλψη σε πολλά μέρη», υπογράμμισε.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι ουσίες που διακινούνται παράνομα στους δρόμους έγιναν πιο θανατηφόρες. Αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στην ευρεία διαθεσιμότητα φαιντανύλης, η οποία μπορεί να είναι 100 φορές πιο ισχυρή από την μορφίνη και αναμειγνύεται ολοένα και περισσότερο με άλλα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες, καθώς οι διακινητές επιδιώκουν να ενισχύσουν την επίδρασή τους. Ακόμη και ελάχιστες ποσότητες φαιντανύλης καθιστούν τα ναρκωτικά πολύ πιο επικίνδυνα.

Οι πολιτείες με τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών ήταν το Βερμόντ (70%), ακολουθούμενο από την Δυτική Βιρτζίνια (62,2%) και το Κεντάκι (54,5%). Η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, είδε το ποσοστό αυτό να αυξάνεται κατά σχεδόν 47,8%.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5