Κοσμος

Συνελήφθησαν αντιεμβολιαστές στην Ιταλία που καλούσαν σε βία

Κατηγορούνται ότι έβαλαν στο στόχαστρο γιατρούς και πολιτικούς - Το κάλεσμα μέσω social media

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιεμβολιαστές κατά του κορωνοϊού στην Ιταλία αντιδρούν στο υγειονομικό πάσο - Εικόνα από διαδήλωση στη Ρώμη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Αντιεμβολιαστές κατά του κορωνοϊού στην Ιταλία αντιδρούν στο υγειονομικό πάσο - Εικόνα από διαδήλωση στη Ρώμη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EPA/Giuseppe Lami

Στην Ιταλία αντιεμβολιαστές συνελήφθησαν, καθώς καλούσαν πολίτες μέσω social media να προβούν σε πράξεις βίας κατά γιατρών και πολιτικών.

Η αστυνομία στην Ιταλία συνέλαβε αντιεμβολιαστές, που κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν ομάδες συζήτησης στα social media για να προτρέψουν σε βία εναντίον πολιτικών και γιατρών που υποστηρίζουν το υγειονομικό «πράσινο» πάσο.

Οι έρευνες αυτές σε 16 πόλεις της χώρας είχαν στόχο 17 από τους πιο ριζοσπαστικούς συμμετέχοντες στην ομάδα συζήτησης «Basta Dittatura» («Φτάνει πια η δικτατορία») στο Telegram.

Τη συγκεκριμένη ομάδα ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. «Χαρακτηρίζεται από μόνιμη υποκίνηση μίσους και προτροπή στη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων» διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Τορίνο. Η ομάδα «Basta Dittatura» χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να οργανωθούν διαδηλώσεις κατά του υγειονομικού πάσου, το οποίο είναι υποχρεωτικό από τις 15 Οκτωβρίου 2021 σε όλους τους χώρους εργασίας στην Ιταλία.

Το υγειονομικό πάσο πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, ιαθεί αφού μολύνθηκε με Covid-19 ή διαθέτει πρόσφατο αρνητικό τεστ για κορωνοϊό

Οι ύποπτοι, που έγιναν στόχοι των αστυνομικών ερευνών, «είχαν συμμετάσχει σε αυτήν την ομάδα συζήτησης, καλώντας συστηματικά σε προσφυγή στα όπλα και σε διάπραξη σοβαρών παράνομων ενεργειών εναντίον των πιο υψηλών θεσμικών λειτουργών, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι», καθώς και αστυνομικών, γιατρών, επιστημόνων, δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων που κατηγορούνται για «υποδούλωση» και «συνεργασία» με τη «δικτατορία», σύμφωνα με την αστυνομία του Τορίνο.

Αντιεμβολιαστές στην Ιταλία ζητούσαν «κρεμάλες» και «πυροβολισμούς στα πόδια»

Στις συζητήσεις αυτές γίνονταν ρητές αναφορές σε «κρεμάλες», «εκτελεστικά αποσπάσματα», «πυροβολισμούς στα πόδια» ή σε «νέες πορείες προς τη Ρώμη» και σε «τρομοκρατία». 

Όσοι αντιτίθενται στο υγειονομικό πάσο, ισχυρίζονται ότι παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες. Η κυβέρνηση Ντράγκι δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι αποτελεί το μέσο για να μην επιστρέψει η χώρα στους αυστηρούς περιορισμούς (lockdown και άλλα μέτρα) που υιοθετήθηκαν στο παρελθόν. Επιπλέον, το υγειονομικό πάσο βοηθά ώστε να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ιταλία.

Πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη από την πανδημία τον Φεβρουάριο 2020, η Ιταλία πλήρωσε βαρύ φόρο με πάνω από 132.000 νεκρούς. Οι εικόνες από το Μπέργκαμο με στρατιωτικό κομβόι να μεταφέρει πτώματα είχαν κάνει τον γύρο του διαδικτύου την άνοιξη του 2020 στο πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη.

Σήμερα πάνω από το 84% των πολιτών, ηλικίας άνω των 12 ετών, είναι εμβολιασμένο για τον κορωνοϊό στην Ιταλία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ