Κοσμος

Ο «Σνούπι» πάει στο διάστημα - Πότε «πέταξε» για πρώτη φορά

Η NASA χρησιμοποιεί λούτρινα ζωάκια στις πτήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η NASA στέλνει τον Σνούπι στο διάστημα
Η NASA στέλνει τον Σνούπι στο διάστημα © Collectspace

Σνούπι: Η μασκότ της NASA θα βρίσκεται στον νέο πύραυλο και στη μη επανδρωμένη αποστολή Artemis I.

Ένας νέος πύραυλος που έχει σχεδιαστεί για την εκτόξευση ανθρώπων στο φεγγάρι θα εκτοξευτεί τον επόμενο χρόνο από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Επί του σκάφους θα είναι μια γνωστή φιγούρα σε μικρούς και μεγάλους: ο Σνούπι, o οποίος είναι η μασκότ της NASA για περισσότερα από 50 χρόνια στις αποστολές Apollo. Μια βελούδινη εκδοχή του διάσημου σκύλου θα βρεθεί, με ειδική διαστημική στολή, σχεδιασμένη σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές της NASA, στη μη επανδρωμένη αποστολή Artemis I.

Η NASA στέλνει τον Σνούπι στο διάστημα
Η NASA στέλνει τον Σνούπι στο διάστημα © Collectspace

Η NASA χρησιμοποιεί λούτρινα ζωάκια στις πτήσεις γιατί είναι πιο εύκολο, μέσω αυτών, να γίνει αντιληπτό πότε το σκάφος εισέρχεται σε μηδενική βαρύτητα. Επίσης, δεδομένου ότι τα παιχνίδια είναι μαλακά και ελαφριά δεν πρόκειται να προκαλέσουν καμία απολύτως ζημιά επί τους σκάφους.

Η αποστολή Artemis I έχει προγραμματιστεί να κάνει κύκλους στο φεγγάρι και στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γη τον Φεβρουάριο ως διαδρομή χωρίς αστροναύτες, διασφαλίζοντας ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν για μελλοντικές αποστολές πληρώματος. Στο σκάφος θα βρίσκονται επίσης δύο ειδώλια Lego, μέρος μιας εκπαιδευτικής σειράς.

Η επικείμενη ανακοίνωση της αποστολής συμπίπτει με την κυκλοφορία την Παρασκευή της δεύτερης σεζόν του «Snoopy in Space», της σειράς κινουμένων σχεδίων που είναι υποψήφια για Emmy στο Apple TV+. Στην πρώτη σεζόν ο Σνούπι γίνεται αστροναύτης και να προσγειώνεται στο φεγγάρι. Στη δεύτερη πηγαίνει παραπέρα σε αυτό που ο παρουσιαστής Mark Evestaff αποκαλεί ένα «επικό road trip».

«Έχουμε κάνει ένα βήμα παραπέρα, ώστε ο Σνούπι να μπορεί να πάει σε μερικά από αυτά τα μέρη που δεν έχουμε πάει, όπως ο Άρης ή τα φεγγάρια του Δία ή έναν εξωπλανήτη», λέει. «Και το κάνει μέσω της φαντασίας του, αλλά βασίζεται επίσης στην πραγματική επιστήμη της NASA».

Πρώτη φορά ο Σνούπι πέταξε στο διάστημα το 1969

Όλα άρχισαν τον Μάιο του 1969 όταν η αποστολή Απόλλων 10 αποτέλεσε τη γενική δοκιμή για την επόμενη αποστολή, την Απόλλων 11 και την προσεδάφισή της στη Σελήνη. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, μια διαστημική κάψουλα θα “έριχνε μια ματιά” (snoop around στα αγγλικά) στην περιοχή της Σελήνης όπου είχε επιλεγεί για την προσεδάφιση και εξαιτίας της παρήχησης του “snoop” ονομάστηκε Σνούπι. Αντίστοιχα, το διαστημόπλοιο που θα μετέφερε την κάψουλα και το πλήρωμα της αποστολής Απόλλων 10 πήρε το όνομα του Τσάρλι Μπράουν, του ιδιοκτήτη του ασπρόμαυρου σκύλου. Η αποστολή, όπως βεβαίως όλοι γνωρίζουμε, στέφθηκε με επιτυχία. Έκτοτε η ΝΑΣΑ έχει καθιερώσει το βραβείο του Ασημένιου Σνούπι που απονέμεται σε αστροναύτες, προσωπικό και εξωτερικούς συνεργάτες για τον εξέχοντα ρόλο τους στην επιτυχία και την ασφάλεια των διαστημικών αποστολών.

Ο Snoopy είναι η μασκότ της NASA για περισσότερα από 50 χρόνια στις αποστολές Apollo.
Ο επικεφαλής της αποστολής Apollo 10, Tom Stafford, πειράζει τη μύτη ενός λούτρινου Snoopy που κρατάει η Jamie Flowers © Getty Images/Ideal Image,

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ