Κοσμος

Δεκάδες νεκροί σε φυλακές του Ισημερινού - Πόλεμος των καρτέλ

68 άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι και ακρωτηριασμένοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολύνεκρη εξέγερση στις φυλακές του Ισημερινού
Ισημερινός φυλακή © EPA Pool

Νέες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών κρατουμένων στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 68 εγκλείστους στη φυλακή της Γουαγιακίλ στον Ισημερινό.

Δεν έχει τέλος η βία στις φυλακές του Ισημερινού, καθώς κρατούμενοι που ανήκουν σε διάφορες συμμορίες συγκρούονται για τον έλεγχο των σωφρονιστικών καταστημάτων και της διακίνησης ναρκωτικών.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, περίπου 68 πρόσωπα που στερούνταν την ελευθερία τους (φυλακισμένοι) σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν», ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, συμπληρώνοντας πως διενεργεί έρευνα.

Τα γεγονότα, που σημαδεύτηκαν από «περισσότερη βία από το συνηθισμένο», οφείλονταν σε «διένεξη για τον έλεγχο τομέων μεταξύ συμμοριών κακοποιών στο εσωτερικό της φυλακής», εξήγησε η διευθύντρια της Αστυνομίας του Ισημερινού, Τάνια Βαρέλα.

«Κλειδωθήκαμε στην πτέρυγά μας. Θέλουν να μας σκοτώσουν όλους», λέει εκλιπαρώντας για βοήθεια σε άλλο βίντεο τρόφιμος της πτέρυγας που δέχθηκε επίθεση. «Σας παρακαλώ, μοιραστείτε αυτό το βίντεο. Σας παρακαλώ, βοηθήστε μας!», συμπληρώνει ο κρατούμενος, καθώς στο φόντο ακούγονται αλλεπάλληλες εκπυρσοκροτήσεις.

Μέσω Twitter, ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο εξέφρασε «τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν οικείους τους».

Το σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού, καθώς σε 65 φυλακές κρατούνται κάπου 39.000 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο είναι μέλη συμμοριών διακίνησης. Να σημειωθεί δε ότι μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του έτους κατασχέθηκαν στον Ισημερινό σχεδόν 116 τόνοι ναρκωτικών, ποσότητα-ρεκόρ όλων των εποχών.'

Τον Φεβρουάριο, ταυτόχρονες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών με διακύβευμα τον έλεγχο των τριών μεγαλύτερων σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας των Άνδεων είχαν απολογισμό 79 φυλακισμένους νεκρούς μέσα σε μια μέρα. Και εκείνα τα επεισόδια είχαν σημαδευτεί από φρικιαστικές σκηνές, με πτώματα να ανασύρονται αποκεφαλισμένα. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 2020 διαπράχθηκαν «103 δολοφονίες» μέσα στις φυλακές του Ισημερινού, ενώ μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2021, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) κάνει λόγο για ήδη 121 νεκρούς στις φυλακές του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, φυλακή στην πόλη Γουαγιακίλ έγινε το «θέατρο σφαγής» 119 κρατουμένων: ορισμένοι από αυτούς διαμελίστηκαν, άλλοι αποκεφαλίστηκαν, άλλοι κάηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που επιδίδονται κυρίως σε εμπορία ναρκωτικών και συνδέονται με μεξικανικά και κολομβιανά καρτέλ. Ήταν ένα από τα χειρότερα μακελειά μέσα σε φυλακές στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Μόνο το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 308 κρατούμενοι έχουν δολοφονηθεί στις φυλακές του Ισημερινού. Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα συνωστισμού εγκλείστων στις φυλακές, όπου οι βίαιες συγκρούσεις αντίπαλων ομάδων κακοποιών έχει μετατραπεί σε μάστιγα τα τελευταία χρόνια.

Βασικός «κόμβος» των μεξικανικών καρτέλ

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο σε μια μακρά σειρά σφαγών ανάμεσα στις αντίπαλες συμμορίες διακινητών ναρκωτικών, που συνδέονται με τα μεξικανικά καρτέλ της Σιναλόα και Χαλίσκο και μετρούν δεκάδες χιλιάδες μέλη, καθώς ο Ισημερινός είχε μετατραπεί σε βασικό κόμβο διέλευσης της κοκαΐνης που παράγεται στην Κολομβία και το Περού προς τις τελικές αγορές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ανάμεσα στην Κολομβία και στο Περού, τις δύο χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης παγκοσμίως, ο Ισημερινός έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα διακίνησης ναρκωτικών, λόγω των πορωδών συνόρων του, της δολαριοποιημένης οικονομίας του και των μεγάλων εξαγωγικών λιμανιών του, ειδικά αυτού της Γουάγιας, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας.

«Περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ξεπλένονται κάθε χρόνο στον Ισημερινό», όπου «η διαφθορά των δημόσιων θεσμών αποτελεί γάγγραινα», είχε επισημάνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φερνάντο Καριόν, ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ