Κοσμος

Η σπόντα Ομπάμα για τη στάση του Τραμπ στην κλιματική αλλαγή

«Πρέπει να γίνουν θυσίες»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να βοηθήσουμε τα νησιωτικά κράτη», λέει ο Ομπάμα από τη Γλασκώβη
O τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα © Getty Images/Ideal Image

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στο διεθνές μίτινγκ του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση ότι πρέπει να ενισχυθούν αμέσως οι κατά κανόνα μικρές νησιωτικές χώρες που πλήττονται.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε από βήματος COP26 τη λύπη του για την «τεσσάρων ετών ενεργητική εχθρότητα του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς την επιστήμη του κλίματος» και την κλιματική άρνηση που καθορίζει το σύγχρονο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. 

«Αναγνωρίζω ότι ζούμε σε μια στιγμή που η διεθνής συνεργασία έχει ατροφήσει - εν μέρει λόγω της πανδημίας, εν μέρει λόγω της αύξησης του εθνικισμού και των φυλετικών παρορμήσεων σε όλο τον κόσμο, εν μέρει λόγω της έλλειψης ηγεσίας από την πλευρά της Αμερικής για τέσσερα χρόνια σε μια σειρά από πολυμερή ζητήματα», είπε ο Ομπάμα.

Η παρουσία του Ομπάμα έρχεται ως μέρος επίδειξης δύναμης από αξιωματούχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των γραμματέων του υπουργικού συμβουλίου και δεκάδων βουλευτών, οι οποίοι προσπαθούν σε όλη τη διάσκεψη για να υποστηρίξουν ότι η χώρα δεν σταμάτησε ποτέ να πολεμά την κλιματική αλλαγή, ακόμη και όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο Ομπάμα εξήρε τη σημασία της προστασίας των νησιωτικών κρατών που είναι πιο ευάλωτα στην υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς ξεκίνησε μια διήμερη εκστρατεία στη Γλασκώβη για να πείσει τους παγκόσμιους ηγέτες ότι οι ΗΠΑ δεν εγκατέλειψαν ποτέ τον αγώνα τους κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Τα νησιά στέλνουν ένα μήνυμα τώρα ότι αν δεν ενεργήσουμε -- και δεν ενεργήσουμε με τόλμη -- θα είναι πολύ αργά», είπε στην ομιλία του στην COP26.

Ο Ομπάμα, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας μεγαλώνοντας στη Χονολουλού, ξεκίνησε τη μέρα του σε μια συνάντηση για την ανθεκτικότητα των νησιών, καθισμένος δίπλα σε εκπροσώπους από τα Φίτζι, τη Γρενάδα και τις Νήσους Μάρσαλ. Ο Ομπάμα επικαλέστηκε μια χαβανέζικη παροιμία που είπε ότι μεταφράζεται ως «ενωθείτε για να προχωρήσουμε μπροστά».

«Είναι μια υπενθύμιση ότι αν θέλετε να κάνετε κουπί με κανό, καλύτερα να κάνετε όλοι κωπηλασία προς την ίδια κατεύθυνση την ίδια στιγμή», είπε. «Κάθε κουπί πρέπει να κινείται από κοινού. αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε», είπε.

Ο Ομπάμα, ο οποίος βοήθησε στη σφυρηλάτηση της Συμφωνίας του Παρισιού - καθώς και στις καινοτόμες ανακοινώσεις για το κλίμα με την Κίνα που άνοιξαν το δρόμο για αυτήν - θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τους αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής ομιλίας τη Δευτέρα το απόγευμα και θα μιλήσει με νέους που εργάζονται για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Ο τέως Αμερικανός πρόεδρος παράλληλα έκανε έναν απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί από την υπογραφή του Συμφώνου του Παρισιού, ενώ παρακαλεί τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τις ομάδες πολιτών να ενεργήσουν πιο επιθετικά για να διατηρήσουν τη θέρμανση εντός 1,5 βαθμού Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα, που αποτελεί ένα κρίσιμο όριο.

Τέλος επέκρινε την Κίνα και τη Ρωσία για «επικίνδυνη απουσία της αίσθησης του επείγοντος» στη μείωση των δικών τους εκπομπών που καταστρέφουν το κλίμα.

«Ήταν ιδιαίτερα αποθαρρυντικό να βλέπεις τους ηγέτες δύο από τις χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο, της Κίνας και της Ρωσίας, να αρνούνται ακόμη και να παραστούν στις διαδικασίες και τα εθνικά τους σχέδια αντικατοπτρίζουν αυτό που φαίνεται να είναι μια επικίνδυνη απουσία επείγοντος» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ