Κοσμος

Προς συμφωνία ΗΠΑ και ΕΕ για την κατάργηση των δασμών

Oι χώρες της Ευρώπης εξάγουν περίπου 3,3 τόνους χάλυβα ετησίως στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προς συμφωνία ΗΠΑ και ΕΕ για την κατάργηση των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο
Σημαία ΗΠΑ και Ευρωπαικής Ένωσης © EPA Pool

Προς τέλος οδεύει ο εμπορικός πόλεμος της Ευρωπαικής Ένωσης με τις ΗΠΑ που άνοιξε επί Ντόναλντ Τραμπ καθώς αναμένεται συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν εντός του Σαββατοκύριακου, ενδεχομένως και σήμερα, ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την επίλυση της μακροχρόνιας διαφωνίας τους όσον αφορά τους δασμούς που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ανέφεραν πέντε πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Οι δύο από τις πηγές αυτές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι στο στάδιο της οριστικοποίησης. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν στο μέλλον να εξάγουν χωρίς δασμούς 3,3 εκατομμύρια τόνους χάλυβα ετησίως στις ΗΠΑ, με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων.

Δασμοί θα επιβάλλονται εφόσον ξεπεραστεί αυτό το όριο. Ορισμένα προϊόντα χάλυβα είχαν ήδη εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς κατά το περασμένο έτος.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ανταποκριθούν από κοινού στην περίσσεια παραγωγή χάλυβα της Κίνας, γεγονός που και οι δύο κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει ότι στρεβλώνει τις παγκόσμιες τιμές χάλυβα και υπονομεύει τους εγχώριους παραγωγούς τους. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μια «πράσινη συμμαχία χάλυβα», με τις δύο πλευρές να εργάζονται προς πιο πράσινες βιομηχανίες χάλυβα.

Επί Τραμπ, οι Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι μόνο η πλήρης απόσυρση των δασμών θα ικανοποιούσε την ΕΕ. Τόνιζε δε, ότι οι δασμοί αποτελούσαν ένα  παράνομο «χτύπημα κάτω από τη μέση» προς έναν σύμμαχο, με την πρώην επικεφαλής Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστερμ να δηλώνει το 2018 ότι η ΕΕ «θα σταθεί απέναντι στους εκφοβιστές».

Ο διάδοχός της, Βάλντις Ντομπρόβσκις ωστόσο, εμφανίζεται μάλλον πιο ρεαλιστικός, καθώς αντιμετωπίζει το ράλι με το χρόνο. Εάν δεν βρεθεί λύση έως την 1η Δεκεμβρίου, οι δασμοί ενδέχεται να διπλασιαστούν, γεγονός που θα έβλαπτε τη διατλαντική σχέση και θα υπονόμευε ενδεχομένως τη μορφή του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας.

H πρώτη συμφωνία για κατάργηση των δασμών ήρθε τον Αύγουστο του 2020

Ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ και ο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φιλ Χόγκαν είχαν ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας για ένα πακέτο δασμολογικών μειώσεων που θα αυξήσουν την πρόσβαση στην αγορά για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ΕΕ θα καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων αστακών φρέσκων και κατεψυγμένων από ΗΠΑ. Οι εξαγωγές αυτών των προϊόντων από τις ΗΠΑ στην ΕΕ ξεπέρασαν τα 111 εκατομμύρια δολάρια το 2017. Η ΕΕ θα καταργήσει αυτούς τους δασμούς με βάση το πλέον ευνοούμενο έθνος (MFN), αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2020.

Οι δασμοί της ΕΕ θα καταργηθούν για μια περίοδο πέντε ετών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει αμέσως διαδικασίες με στόχο τη μόνιμη αλλαγή των τιμολογίων.

Οι Η.Π.Α. μειώνουν κατά 50% τους δασμούς κρυστάλλινων γυάλινων σκευών, παρασκευών επιφανειών κ.α.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν κατά 50% τους δασμολογικούς συντελεστές σε ορισμένα προϊόντα που εξάγονται από την ΕΕ αξίας της μέσης ετήσιας εμπορικής αξίας 160 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων έτοιμων γευμάτων, ορισμένων κρυστάλλινων γυάλινων σκευών, παρασκευών επιφανειών, προωθητικών σκονών, αναπτήρων και τμημάτων αναπτήρων. Οι μειώσεις των τιμολογίων των ΗΠΑ θα γίνουν επίσης με βάση το MFN και θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2020.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ